Michael Myers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Myers
Cosplayer als Michael Myers tijdens WonderCon 2015.
Debuut Halloween
Laatst gezien Halloween Kills
Bedacht door John Carpenter
Debra Hill
Gespeeld door Nick Castle
Will Sandin (6 jr.)
Dick Warlock
George P. Wilbur
Don Shanks
Chris Durand
Brad Loree
Tyler Mane
Daeg Faerch (10 jr.)
Chase Wright Vanek (jonge Michael)
James Jude Courtney
Persoonsinformatie
Volledige naam Michael Audrey Myers
Alias The Shape (de Schim), The Boogeyman (de Boeman)
Soort Bovennatuurlijk mens
Geslacht Man
Leeftijd tussen 6 en ca. 27 jr.
Geboren Haddonfield, Illinois, ca. 1957
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Massamoordenaar
Religie Cult of Thorn-sekte (Halloween 5 en 6)
Specialiteit Zeer sterk, moeilijk te doden
Familie
Ouders Peter Myers (Halloween (1978))
Edith Myers (Halloween (1978))
Deborah Myers (Halloween (2007, 2009))
Zussen Judith Myers
Laurie Strode
Familie Jamie Lloyd (nichtje)
Ronnie White (stiefvader in Halloween 2007)
Stephen Lloyd (achterneef)
John Tate (neef)
Portaal  Portaalicoon   Media

Michael Myers is een personage uit een reeks horrorfilms. Hij verscheen voor het eerst in Halloween (1978) van John Carpenter. De bovennatuurlijke moordenaar Myers werd door de jaren heen door verschillende acteurs vertolkt.

Origine & motivatie[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Hét kenmerkende wapen van Myers:het grote keukenmes

Myers is een personage dat voornamelijk een grote rol speelt in Carpenters Halloween en vervolgen daarop. Hij ontbreekt alleen in deel drie van deze filmserie (Halloween III: Season of the Witch), dat verhaaltechnisch compleet los staat van de rest van de reeks.

Myers verschijnt in het eerste deel van de Halloween-serie ten tonele als zesjarig jongetje dat tijdens het Halloweenfeest van 1963 zijn zus Judith doodsteekt met een keukenmes. Als gevolg daarvan wordt hij opgenomen in de psychiatrische instelling Smith's Grove Sanitarium. Vijftien jaar later ontsnapt hij en keert hij terug naar zijn geboorteplaats. Hier begint hij babysitters te vermoorden. Hij blijkt in het bijzonder op zoek naar Laurie Strode. Zij weet dan nog niet dat zij zijn kleine zusje is, terwijl Myers gefixeerd is op het vermoorden van zijn hele familie. Zijn psychiater Samuel Loomis probeert hem te vinden om te voorkomen dat hij zijn doel kan bereiken. Myers is tegelijkertijd zo rechtlijnig in zijn doel Strode te vinden dat hij iedereen vermoordt die hem tijdens zijn zoektocht in de weg staat. Wanneer hij er in Halloween 4: The Return of Michael Myers achterkomt dat Strode een dochter heeft. Jamie Lloyd, wordt zij tot en met Halloween: The Curse of Michael Myers zijn doelwit. Vanaf Halloween H20: 20 Years Later worden de gebeurtenissen uit de voorgaande drie films genegeerd en gaat het Myers opnieuw om Strode.

Myers lijkt in staat vrijwel elke soort verwonding te overleven. Hij wordt in de eerste vijf films beschoten, valt van een balkon, wordt opgeblazen, verbrandt, valt in een mijnschacht en wordt volgespoten met grote hoeveelheden tranquillizers. Hij duikt steeds weer op, herstelt van zijn verwondingen of komt bij uit een coma.

Remakes[bewerken | brontekst bewerken]

In de remake Halloween (2007) en vervolgfilm Halloween II (2009) laat regisseur Rob Zombie Myers motief om achter Strode aan te gaan onduidelijker. Hij laat de vraag of hij haar uit moordlust probeert te vinden of uit broederliefde onbeantwoord. In Zombies films is het masker dat hij draagt ook niet willekeurig gevonden, maar met opzet door Myers gemaakt om zich achter te verschuilen voor de wereld. Hij groeit als jongen zichtbaar op tot een menselijke psychopaat, in plaats van zich zonder achtergrond te manifesteren als een onverklaard puur kwaad.

Zombies aanpassingen worden in Halloween weer ongedaan gemaakt door middel van een retcon van regisseur David Gordon Green en de inbreng van uitvoerend producent John Carpenter, de oorspronkelijke bedenker van Myers. Carpenter wilde dat Myers weer een obscuur, ongrijpbaar kwaad zou zijn. Daarom beschouwde hij vrijwel alles wat na zijn origineel uit 1978 over Myers was beweerd als niet gebeurd en schreef hij een vervolg op het eerste deel alsof dat het eerste was.

Verschijningen[bewerken | brontekst bewerken]

Vertolkers[bewerken | brontekst bewerken]

Tyler Mane

Door de jaren heen kropen verschillende acteurs in de huid van Myers.[1] Een overzicht:

Andere moviemonsters[bewerken | brontekst bewerken]

Myers is een van de verschillende (bovennatuurlijke) filmmoordenaars die begin jaren 80 zorgden voor een opleving van het slasher-filmgenre. Zie voor andere iconen uit het horrorgenre ook: