Michael Raedecker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Michael Raedecker (Amsterdam, 12 mei 1963) is een Nederlands kunstenaar die in Londen woont. Hij is een achterkleinzoon van John Rädecker, een Nederlandse beeldhouwer, schilder en tekenaar. Hij geniet in het buitenland veel grotere bekendheid dan in Nederland.

Raedecker studeerde voor modeontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie[1] in Amsterdam van 1985 tot 1990 en assisteerde korte tijd de Belgische modeontwerper Martin Margiela. Vervolgens studeerde hij in de jaren 1993/94 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten[2] in Amsterdam en behaalde zijn MFA bij Goldsmiths[3] in Londen in 1997. In 1993 werd hem de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst toegekend.

Raedeckers schilderijen kenmerken zich door een aparte stijl en gebruik van materialen: hij verwerkt stoffen en borduurt garens op een met acrylverf bewerkte ondergrond. Hierin herkent men zijn afkomst als modeontwerper. Het kleurgebruik is minimaal en de afbeeldingen zijn van alledaagse dingen, bijvoorbeeld een tafel met stoelen, wasgoed wapperend aan een waslijn en stillevens.

Raedecker heeft zijn werk internationaal tentoongesteld bij vele belangrijke galerieën waaronder:

In 1999 heeft hij een solotentoonstelling gehad in het Van Abbemuseum te Eindhoven en in 2009 in het Gemeentemuseum Den Haag.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]