Michael Winner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Winner
Michael Winner
Volledige naam Michael Robert Winner
Geboren 30 oktober 1935
Overleden 21 Januari 2013
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Winner (Londen, 30 oktober 1935Londen , 21 januari 2013) was een Britse filmmaker. Hij was bekend als de regisseur van The Mechanic (1972), Death Wish (1974) en The Sentinel (1977). Hij was ook culinair journalist voor The Sunday Times.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Winner werd geboren als zoon van Helen Zloty en George Joseph Winner. Reeds op 14-jarige leeftijd schreef hij artikels voor de krant. Zo kwam hij in contact met filmlegendes als James Stewart en Marlene Dietrich. Op latere leeftijd ging hij aan de slag bij de BBC. Gedurende de jaren zestig maakte hij de overstap naar film. Zo regisseerde hij onder meer Some Like it Cool (1961), The Cool Mikado (1962) en Hannibal Brooks (1969).

Die laatste film leverde hem de interesse van Hollywood op. Winner verhuisde naar de Verenigde Staten en regisseerde er de speelfilm Lawman met Burt Lancaster en Robert Duvall. Nadien regisseerde hij de horrorfilm The Nightcomers met Marlon Brando in de hoofdrol. Een jaar later volgde Chato's Land en The Mechanic; de eerste samenwerkingen met acteur Charles Bronson. In die periode regisseerde Winner ook de spionagefilm Scorpio met Alain Delon en opnieuw Burt Lancaster.

Producer Dino De Laurentiis werkte ook regelmatig met hem samen. Zo zorgden ze voor The Stone Killer, met opnieuw Bronson in de hoofdrol. In 1974 scoorden Winner en Bronson een hit met de wraakthriller Death Wish. De film groeide uit tot een cultfilm en Winner regisseerde nadien ook nog Death Wish II en Death Wish 3, maar die films konden het succes van de eerste film niet meer evenaren.

De laatste film van Winner, de romcom Parting Shots met onder meer John Cleese, Ben Kingsley, Diana Rigg en Bob Hoskins, dateert uit 1999.

In 2007 liep Winner een bacteriële infectie op na het eten van oesters. Sindsdien kampte Winner met gezondheidsproblemen. Op 21 januari 2013 maakte zijn vrouw bekend dat Winner (77) na een kort ziekbed was overleden.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]