Michael van der Vlis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michael van der Vlis
Michael van der Vlis.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Michael van der Vlis
Geboren 6 mei 1944
Partij PvdA
Politieke functies
1974-1978 Gemeenteraadslid Amsterdam
1978-1990 Wethouder van de gemeente Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Michiel Boudewijn (Michael) van der Vlis (6 mei 1944) is een Nederlands politicus.

Van der Vlis was vanaf 1970 buurtactivist in de Amsterdamse Pijp, werd in 1974 gemeenteraadslid in Amsterdam voor de PvdA. In 1978 werd hij wethouder. Van der Vlis was van 15 mei 2004 tot medio 2010 voorzitter van ROVER (Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer)[1] en sinds 1990 voorzitter van de PvdA-Bestuurskring Amsterdamse Regio.[2]

Biografie[bewerken]

Tussen 1970 en 1978 was hij werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam als wetenschappelijk medewerker Econometrie. Vanaf 1974 was hij tevens gemeenteraadslid van Amsterdam voor de Partij van de Arbeid.

In 1978 werd hij wethouder van de gemeente Amsterdam, met de portefeuilles ruimtelijke ordening, verdichting woningbouw, verkeer en vervoer, bestuursorganisatie (stadsdelen) en bestuursinformatie. Hij was de initiator van het besluit stadsdelen te creëren in Amsterdam en wilde meer stadsdelen dan er uiteindelijk kwamen. Dit kwam doordat hij stadsdelen wilde met 30 à 50.000 inwoners, maar een aantal is groter geworden.

Voor zijn komst als wethouder was Amsterdam op weg naar een stad met 350.000 inwoners (volgens een concept-structuurplan). Hij zette, onder het motto 'compacte stad' de tegenovergestelde weg in: stedelijkheid en inwonersgroei. Verdichting, aanvullende woningbouw, oostelijk havengebied, ijburg. Veel nieuwe woningen in de stad. Zijn opvolgers zetten die koers voort en nu heeft Amsterdam alweer meer dan 800.000 inwoners.[3]

Rond 1980 kon je in het dichtbebouwde deel van Amsterdam nergens meer behoorlijk lopen of fietsen. Overal stonden auto's op de stoep of op de straat. Met het oprichten van Parkeerbeheer (waardoor foutparkeren bijna niet meer bestaat) maakte hij daar een einde aan. Samen met de Fietsersbond werd een stadsbreed fietspadennet gemaakt en werd veel aan kleinschalige voorzieningen voor fietsers gedaan.

Als wethouder van het openbaar vervoer liet hij de ringlijn-metro bouwen. En de tramlijnen naar Amstelveen en Diemen.

Vanaf 1999 was Van der Vlis werkzaam als adviseur bij Stichting Amsterdam Kennisstad Cyburg,[4] waar hij werkte aan Slagkracht door Glas,[5] een project dat later het project Glas naar de meterkast[6] werd. In 2002 had het college van Burgemeester & Wethouders de Commissie Andriessen gevraagd een rapport uit te brengen over de haalbaarheid van een glasvezelnetwerk voor de gemeente Amsterdam. De executie van de plannen liep erop uit dat KPN, een van de voormalige werkgevers van Van der Vlis, en UPC de gemeente Amsterdam van oneerlijke concurrentie beschuldigden.[7]

Van der Vlis had een voorkeur voor het openbaar vervoer, waarop hij in 2004 voorzitter werd van de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer. In deze hoedanigheid schreef hij dan ook regelmatig columns in het gratis dagblad Sp!ts.

Tegenhaatzaaien.nl[bewerken]

In maart 2007 richtte Van der Vlis met de PvdA-fractie van Amsterdam de website Tegenhaatzaaien.nl op, met naar eigen zeggen de volgende reden: "En in wat Wilders in maart 2007 aan de orde stelde ging het natuurlijk niet over paspoorten of conflicterende belangen, het ging over het zaaien van haat tegen onze islamitische medeburgers."