Michail Klodt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Michail Clodt)
Portret van Michail Klodt (1871) door Ivan Kramskoj, Tretjakovgalerij, Moskou

Michail Konstantinovitsj Klodt baron von Jürgensburg (Russisch: Михаил Константинович Клодт фон Юргенсбург) (Sint-Petersburg, 11 januari 1832 – aldaar, 29 mei 1902) was een Russisch kunstschilder uit de realistische school en docent aan de Keizerlijke Kunstacademie in Sint-Petersburg.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Klodt werd geboren in de artistieke baronnen-familie Klodt von Jürgensburg. Zijn vader was een gerenommeerd houtgraficus, zijn oom Peter een beroemd beeldhouwer. Hij leerde tekenen en schilderen op de Keizerlijke Kunstacademie te Sint-Petersburg en kreeg vervolgens voor drie jaar een studiebeurs waarmee hij zijn studies kon vervolmaken in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Na zijn terugkomst maakte hij nog een lange reis door Rusland.

Klodt kreeg bekendheid met de schilderijen Een Weg in de Herfst[1] (1863), In het Veld (1872) en Boszicht in de Middag (1878). Critici prezen zijn toewijding aan het Russische landschap en zijn aandacht voor details. Hij gold als een groot voorbeeld voor Ivan Sjisjkin. Kritiek kreeg hij van Vladimir Stasov, die hem “slaafs volgen van de realiteit” verweet, daarbij verwijzend naar Klodts schilderij Koeien aan het Water (1879).

Klodt was een van de oprichters van de Peredvizjniki (“Zwervers”), hoewel hij uiteindelijk nooit volwaardig deel zou uitmaken van deze beweging. Deels had dat te maken met de scherpe kritiek die Klodt steeds bleef geven op leden van Peredvizjniki, met name op Archip Koeindzji, deels kwam het ook omdat hij zijn hoogleraarschap aan de Keizerlijke Kunstacademie nooit heeft willen opgeven.

Na 1880 heeft Klodt nauwelijks nog werk van waarde geproduceerd, vooral vanwege een afnemend zicht. Hij stierf half-blind en berooid in 1902.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Namen schilderijen vrijelijk vertaald naar het Nederlands
Zie de categorie Mikhail Konstantinovich Clodt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.