Michel van Overbeeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michel van Overbeeke
kroonluchter voor Paviljoen Welgelegen
kroonluchter voor Paviljoen Welgelegen
Persoonsgegevens
Volledige naam Michel Francois van Overbeeke
Geboren Den Haag, 19 juli 1942
Geboorteland Nederland
Beroep(en) glaskunstenaar, graficus, keramist, schilder
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Michel François van Overbeeke (Den Haag, 19 juli 1942) is een Nederlands glaskunstenaar, graficus, keramist en schilder.[1]

Leven en werk[bewerken]

Van Overbeeke werd opgeleid aan de Amsterdamsche Grafische School, de grafische mts. Aanvankelijk was hij vooral actief als graficus, tekenaar en schilder, later kwamen daar andere disciplines bij. Hij maakt monumentale werken in keramiek, marmer, kunststof en glas. Hij maakte in opdracht onder meer een glas-in-loodraam voor de Sint-Bavokerk in Haarlem en kroonluchters voor Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van Noord-Holland.[2] In de ramen die hij voor de Barbarakerk in Vreeswijk ontwierp, combineerde hij glasetsen met brandschilderen en emaillespuiten. Ze werden uitgevoerd in het atelier van Glasbewerkingsbedrijf Brabant.

Hij sloot zich aan bij de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars[3] en exposeerde onder andere in het Frans Hals Museum (1971), het Stedelijk Museum Zwolle (1997) en het Stedelijk Museum Kampen (2016).

Werken (selectie)[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Heerkens, Peter en Beek, Wim van der (1992) Michel van Overbeeke : dertig jaar kunstenaarschap. Zwolle: Waanders. ISBN 90-6630-403-0.
  • Jong, Erik A. de en Kuijl, Aart van der (2010) Etsen met licht : een nieuw raam voor de Sint Bavo : ontwerp en uitvoering Michel van Overbeeke. Zwolle: Waanders. ISBN 978-90-400-7704-3.
  • Kuijl, Aart van der (1994) Michel van Overbeeke, grafisch oeuvre : observator en alchemist. Venlo: Van Spijk. ISBN 90-6216-079-4.

Externe link[bewerken]