Michiel Brinkman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michiel Brinkman
Michiel Brinkman
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlandse
Geboortedatum 16 december 1873
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum 19 februari 1925
Overlijdensplaats Rotterdam
Beroep architect
Werken
Belangrijke projecten Justus van Effencomplex Rotterdam
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Michiel Brinkman (Rotterdam, 16 december 1873 - aldaar, 19 februari 1925) was een Nederlands architect en grondlegger van een architectenbureau in Rotterdam. Later zou dit bureau internationale bekendheid verwerven door zijn opvolgers J.A. Brinkman (zoon van Brinkman), L.C. van der Vlugt, J.H. van den Broek en Jaap Bakema.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen bij Henri Evers werkte Brinkman tot 1910 op het architectenbureau van Barend Hooijkaas jr., en begon later zijn eigen kantoor. Brinkman en Hooijkaas bouwden in 1908-1909 onder andere de Sociëteit, nu rijksmonument, van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas aan de Veerhaven.

Brinkman was vooral in Rotterdam werkzaam. In 1922 maakte hij naam met het ontwerp van het woongebouw het Justus van Effencomplex. Hij ontwierp verder fabrieken, kantoren, pakhuizen (zoals het Visserijpakhuis voor de Doggermaatschappij aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen), woningcomplexen en villa's.

Van 1913-1915 ontwierp Brinkman de stoommeelfabriek De Maas aan de Rotterdamse Maashaven. In de eindfase werd het ontworpen onder de naam architectenbureau Brinkman & van der Vlugt.[1] In 1916 werd de fabriek overgekocht door het graanverwerkingsbedrijf Meneba.

Hoewel Brinkman een klassieke opleiding heeft gevolgd, doet hij in zijn werk de eerste aanzetten in de richting van het nieuwe bouwen waarmee zijn opvolgers furore zouden maken.

Galerie[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bouwen voor een open samenleving, Brinkman, Brinkman, Van der Vlugt, Van den Broek, Bakema, catalogus van de tentoonstelling gehouden van 25 okt. - 2 dec. 1962 in het museum BoymansVan Beuningen.
  • J.P. Baeten. Een telefooncel op de Lijnbaan, de traditie van een architectenbureau, Rotterdam 1995
  • Jean Paul Baeten, Karin Schomaker, Cindy Curre, Dorothee Segaar, Michiel Brinkman, 1873-1925, Rotterdam 1995

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]