Michiel de Ruijtertunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michiel de Ruijtertunnel
Inrit Michiel de Ruijtertunnel onder busstation Amsterdam Centraal.
Inrit Michiel de Ruijtertunnel onder busstation Amsterdam Centraal.
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Lengte totaal 360 m
Bouw
Bouwjaar 2003
Ingebruikname 2015
Gebruik
Weg s100
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Michiel de Ruijtertunnel is een tunnel voor autoverkeer in Amsterdam-Centrum. De tunnel is gelegen onder de De Ruijterkade op het Stationseiland, langs het IJ, aan noordzijde van het Centraal Station. De tunnel is vernoemd naar Michiel de Ruyter (1607-1676).

Zuidelijke tunnelbuis Michiel de Ruijtertunnel.

De tunnel is onderdeel van het project IJsei. Dankzij deze tunnel is de De Ruijterkade autovrij voetgangers- en fietsersgebied. Hiernaast, boven de tunnel, bevindt zich een nieuwe stationshal, de IJhal. Daarboven, op het niveau van de naastgelegen NS-sporen, ligt het nieuwe centrale busstation. Onder de autotunnel kruist de diepgelegen tunnel van de metro Noord/Zuidlijn. Om vanuit de IJhal bij de metrohal van de Noord/Zuidlijn te komen gaat men met roltrappen tussen de twee tunnelbuizen door.

De tunnel heeft een lengte van 360 meter en telt 2 x 2 rijstroken. De opening van de tunnel zou volgens de planning eind 2012 zijn, maar was uiteindelijk in juli 2015. Naast iedere tunnelbuis is een vluchtgang. Tussen de twee tunnelbuizen bevindt zich een grote ruimte die deels als aanvalsroute voor hulpdiensten en techniekruimte dient, en deels bestemd is voor de noordelijke toegang van het metrostation van de Noord/Zuidlijn. De tunnel is onderdeel van de s100.

De bouw van de tunnel startte in 2003, de ruwbouw kwam gereed in mei 2013. Op 13 juli 2015 werd de tunnel opengesteld voor het autoverkeer.