Michiel van de Hazelhoeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Michiel van de Hazelhoeve (Zweeds: Emil i Lönneberga), is de naam van de hoofdpersoon uit de gelijknamige kinderboekenserie van Astrid Lindgren. Er is een televisieserie gemaakt gebaseerd op de boeken, met de oorspronkelijke Zweedse naam Emil.

Boeken[bewerken]

Het eerste van de drie boeken over Michiel verscheen op 23 mei 1963. Later werd er een televisieserie over Michiel gemaakt, waarin Astrid Lindgren zelf de commentaarstem verzorgde.

Inhoud[bewerken]

Michiel is de ondeugende, ongeveer achtjarige zoon van Anton en Alma Svensson, die met zijn zusje Ida op de boerderij Hazelhoeve (Katthult) in Lönneberga in het Zweedse Småland wonen. Michiels vriend Alfred, Lina en Tyttebærmaja, een oud vrouwtje, zijn andere personages. Michiel heeft ook een varken genaamd Grisepjokket.

Michiel komt door zijn streken vaak in de problemen. Hij komt bijvoorbeeld met zijn hoofd vast te zitten in de soepterrine, omdat hij het onderste wil oplikken. Wanneer Michiel kattenkwaad heeft uitgehaald, wordt zijn vader vaak erg boos en schreeuwt dan zijn naam uit. Soms wordt Michiel door zijn vader in de schuur opgesloten, maar hij vindt dat niet zo erg, omdat hij de tijd met het snijden van figuren van hout verdrijft. Het schuurtje staat vol met uitgesneden figuurtjes. Zijn moeder houdt zijn streken bij in een notitieboekje.

Televisieserie[bewerken]

De televisieserie is in Nederland (eerst door de NCRV en later door de KRO) uitgezonden onder de naam, Emil van de Hazelhoeve. De commentaarstem in de Nederlandse serie was van Anne-Wil Blankers.

Rolverdeling[bewerken]