Micro-organisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een cluster van Escherichia coli bacteriën 10.000x vergroot.
Een SEM-foto van Staphylococcus aureus, ca. 10.000x vergroot; een voorbeeld van een micro-organisme.

Een micro-organisme (ook wel: microbe) is een organisme dat te klein is om met het blote oog gezien te worden. Hieronder vallen alle eencelligen zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben), eencellige algen en schimmels (waaronder de gisten) maar ook kleine meercellige organismen, zoals kleine soorten nematoden en platwormen. Men spreekt van 'microbieel' als iets betrekking heeft tot of veroorzaakt wordt door micro-organismen. Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend, omdat ze niet als levend worden gezien, (maar de bestudering ervan valt wel onder de microbiologie), .

Voorkomen[bewerken]

Micro-organismen kunnen overal gevonden worden in de natuur, zoals extremofielen die zelfs in poolgebieden, woestijnen, geisers voorkomen, en lithobionten die net op of onder de oppervlakte van rotsen, op grote diepte in de aardkorst en op de bodem van de oceaan kunnen leven. In grote aantallen komen ze voor op en in organismen (de huid, in het spijsverteringskanaal), in de grond, in water en in de lucht. Veel micro-organismen gebruiken restanten van andere organismen als voedsel. Zij spelen een grote rol in de biotechnologie (bijvoorbeeld bij brouwen en brood bereiden). Sommige micro-organismen kunnen ook ziekten veroorzaken.

Micro-organismen op de werkplek[bewerken]

Als maximaal toelaatbare grens voor het totaal aan bacteriën en schimmels op de werkplek wordt een concentratie van 10.000 kolonievormende eenheden /m³ (kve/m³) gehanteerd. Bovendien is wel een bovengrens van 500 kve/m³ voor elke specifieke soort micro-organismen genoemd. Voor gramnegatieve bacteriën wordt een grens van 1000 kve/m³ voorgesteld, dit vanwege de effecten van mogelijke blootstelling aan endotoxinen (een bestanddeel van het buitenmembraan van de gramnegatieve bacteriën, dat giftig werkt op de mens). De genoemde waarden gelden als vuistregel en hebben geen wettelijke status en ook een zeer zwakke gezondheidskundige onderbouwing.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]