Microbatrachella capensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Microbatrachella capensis
IUCN-status: Kritiek[1] (2004)
Microfrog Microbatrachella capensis - Cape Town.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Pyxicephalidae
Onderfamilie:Cacosterninae
Geslacht:Microbatrachella
Soort
Microbatrachella capensis
(Boulenger, 1910)
Afbeeldingen Microbatrachella capensis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Microbatrachella capensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Microbatrachella capensis is een kikker uit de familie Pyxicephalidae. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Albert Boulenger in 1910. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Phrynobatrachus capensis gebruikt. Het is de enige soort uit het monotypische geslacht Microbatrachella.[2]

Microbatrachella capensis komt voor in Afrika en is endemisch in Zuid-Afrika.[3] De habitat bestaat uit laaggelegen, zanderige delen in het fynbos, de soortenrijke vegetatie in de Kaapstreek. De soort is in delen van zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied al uitgestorven, in andere delen zijn slechts geïsoleerde populaties. Waar de kikker nog wel voorkomt, wordt het leefgebied bedreigd door landschapscultivering en akkerbouw, waardoor door irrigatie het leefgebied uitdroogt. Ook de komst van invasieve plantensoorten hebben een negatieve invloed omdat deze de voortplantingspoelen doen uitdrogen.

Er is verder weinig bekend over de kikker, die zich voortplant in door turf zwartgekleurde wateren. Omdat deze niet dicht verspreid zijn en ver van elkaar liggen, kunnen de kikkers hier in de paartijd massaal worden aangetroffen.