Microgale jobihely

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Microgale jobihely
IUCN-status: Bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Afrosoricida (Tenreks en goudmollen)
Familie:Tenrecidae (Tenreks)
Geslacht:Microgale
Soort
Microgale jobihely
Goodman et al., 2006
Afbeeldingen Microgale jobihely op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Microgale jobihely op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Microgale jobihely is een tenrek uit het geslacht Microgale die voorkomt op het Tsaratananamassief van Madagaskar, op 1420 tot 1680 m hoogte in bergregenwoud. Volgens genetische gegevens is de soort het nauwst verwant aan M. cowani. De soortaanduiding komt uit een noordelijk dialect van het Malagassisch en is een samenstelling van de woorden joby "donker" en hely "klein". Die naam werd gekozen omdat M. jobihely een klein, donker dier is.

M. jobihely is een vrij kleine Microgale met relatief korte oren. De dichte, zachte rugvacht is zwart gemengd met roodbruin. De buikvacht is fijner en lichter (bruin tot grijsbruin). De rug- en buikvacht gaan geleidelijk in elkaar over op de flanken. De voeten en oren zijn donkerbruin tot zwart. Volwassen exemplaren hebben een totale lengte van 121 mm, een kop-romplengte van 53 tot 62 mm, een staartlengte van 45 tot 57 mm, een achtervoetlengte van 12 tot 13 mm en een gewicht van 8 tot 10 gram. Onvolwassen exemplaren zijn tot ongeveer 10 mm kleiner.

Literatuur[bewerken]

  • Goodman, S.M., Raxworthy, C.J., Maminirina, C.P. & Olson, L.E. 2006. A new species of shrew tenrec (Microgale jobihely) from northern Madagascar. Journal of Zoology 270:384-398.
  • (en) Microgale jobihely op de IUCN Red List of Threatened Species.