Microstructuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Microstructuur van een dunne laag ZnO, bekeken met de rasterelektronenmicroscoop

De microstructuur van een materiaal is de structuur die te zien is wanneer een materiaal onder de microscoop wordt bekeken. De ordegrootte van een microstructuur is enkele micrometers, en de microscopen die gebruikt kunnen worden, zijn zowel optische microscopen als elektronenmicroscopen.

Het bekijken van de microstructuur is een niet-destructieve manier van materiaalonderzoek binnen het vakgebied der materiaalkunde. Onder meer kunnen er bij het bestuderen van de microstructuur de volgende zaken bestudeerd worden:

Afhankelijk van de aard van de microstructuur kan er iets gezegd worden over de voorgeschiedenis van het materiaal en de mechanische eigenschappen.

Om de microstructuur van een keramisch materiaal te kunnen bekijken, is het zinvol om het oppervlak van het materiaal te sputteren met een geleidende laag. De microstructuur van een metaal of legering kan bekeken worden onder de lichtmicroscoop middels schuren en polijsten om het oppervlak vrij van krassen te maken, en indien nodig daarna te etsen om gewenste delen van de microsctructuur zichtbaar te maken.

Bij het bekijken van microstructuren in gesteenten worden meestal slijpplaatjes gemaakt, waarna behalve microstructuren ook de mineralogie via kristaloptiek kunnen worden bekeken.