Middelbeers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Middelbeers
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Middelbeers
Middelbeers
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Oirschot Oirschot
Coördinaten 51° 28′ NB, 5° 15′ OL
Algemeen
Inwoners (2013) 3.367
Foto's
Voormalige molen
Voormalige molen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Middelbeers is een dorp in de Nederlandse gemeente Oirschot, gelegen in regio de Kempen, provincie Noord-Brabant en het grootste van de drie Beerzen. Tot 1997 bevond het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Oost-, West- en Middelbeers zich in Middelbeers. Op 1 januari 2013 telde Middelbeers 3.367 inwoners.

Middelbeers ligt ingeklemd tussen de buurtschappen Voorteind en Kuikseind, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van Middelbeers. Ongeveer anderhalve kilometer ten noordoosten van Middelbeers ligt Oostelbeers en op ongeveer vier kilometer in dezelfde richting ligt de gemeentelijke hoofdplaats Oirschot. Rond de Tweede Wereldoorlog werd er keihard gevochten tussen Engeland, Canadezen en de Duitsers. Op 3 oktober 1944 werd Beers bevrijdt door de Canadezen.

In de oorlog is er veel gebeurd. In Oostelbeers was een schijnvliegveld met een rails waarop een nepvliegtuig stond met allemaal barakken en een luchtafweer. Ze hadden het daar gebouwd voor om de vijand te verwarren tussen het echte vliegveld in Eindhoven. Ook waren op de hei daar verschillende Engelse jachtvliegtuigen neergestort waarvan de meeste piloten het niet hebben overleefd.

Op de hei tussen Middelbeers en Westelbeers was een oefenterrein voor Duitse bommenwerpers. Ze hadden daar zandschepen gebouwd en de hei over laten stromen met water. Na de oorlog gingen boeren in de buurt de nepbommen restaureren en als erfpaal gebruiken.[bron?]

In Middelbeers op het Doornboomplein staat een steen als gedenkteken voor de slachtoffers in de oorlog. Op de begraafplaats in Oostelbeers staan 4 graven voor 7 Australische piloten die in de omgeving zijn neergestort.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Het oude dorp bestaat uit een toelopende pleinachtige straat, de Doornboomstraat, waar nog een dorpspomp staat. Een zijstraat hiervan voert naar beide kerken, de pastorie en de Vesthoeve.

  • Het Oude Kerkje. Deze kerk werd in 1927 buiten gebruik gesteld en wordt vooral gebruikt voor exposities en andere culturele doeleinden. Daarnaast wordt de Oude Kerk bij bijzondere gelegenheden nog voor de eredienst gebruikt. Om het kerkje ligt een ommuurde, voormalige begraafplaats.
  • De nieuwe Sint-Willibrorduskerk elders in het dorp dateert uit 1927 en werd ontworpen door architect L.J.P. Kooken. Het is een bakstenen kerk.
  • Pastorie, naast de nieuwe Sint-Willibrorduskerk, uit 1865
  • Enkele oude boerderijen, waaronder de Vesthoeve uit 1771
  • Molenromp, van de Molen Himbergen, aan de weg naar Oostelbeers, Hertog Janstraat 7
  • Het voormalige gemeentehuis van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers aan de Doornboomstraat.
  • Landgoed de Baest
Zie ook

Economie[bewerken]

Middelbeers is een voornamelijk agrarisch dorp, terwijl ook het toerisme van belang is. Ten noorden van het dorp bevindt zich het bedrijventerrein het Steenfort. Daar zijn een aantal bedrijven gevestigd in de metaal-, de kleding-, en de meubelindustrie en in de bouwnijverheid.

Aan de Westelbeersedijk ligt een productievestiging van Alimak Hek, een Zweeds bedrijf dat bouwliften vervaardigt.

Natuur en landschap[bewerken]

Middelbeers is omsloten door agrarisch grondgebruik, en ligt ongeveer op twintig meter boven NAP. Ten westen van het dorp stroomt de Grote Beerze en ten oosten de Kleine Beerze. Beide riviertjes hebben, naast de oorspronkelijke meanderende bedding, een omleidingskanaal. Langs de dalen van deze riviertjes zijn hier en daar stroken naaldbos.

Ten zuiden van Middelbeers strekt zich de Landschotse Heide uit, een heidegebied met vennen dat omringd wordt door naaldbossen.

Ten noorden van Middelbeers ligt het landgoed Baest.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Westelbeers, Vessem, Oostelbeers, Diessen

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]