Middelburgsche Commercie Compagnie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Middelburgsche Commercie Compagnie
Logo
Snauwschepen van de MCC (1767-1780), Engel Hoogerheyden, Zeeuws Archief / Stadscollectie Middelburg
Oprichting 1720
Opheffing 1889
Hoofdkantoor Middelburg
Sector Handelsonderneming
Industrie Trans-Atlantische slavenhandel
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC) was een van de kleinere Nederlandse handelsondernemingen die in de 18e en 19e eeuw in de internationale scheepvaart actief waren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De onderneming werd in 1720 opgericht in de Zeeuwse stad Middelburg en richtte zich aanvankelijk op de vaart binnen Europa. Vanaf ongeveer 1740 specialiseerde de MCC zich in de trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel tussen Afrika en Suriname en andere Nederlandse koloniën in de Caraïben. Ook rustte de onderneming schepen uit voor de vaart op Europa, trans-Atlantische vaart, handel op Afrika, visserij en walvisvaart.

Na de Franse tijd bleef de MCC bestaan. De handelsactiviteiten overzee maakten plaats voor de reparatie en nieuwbouw van schepen. De MCC werd in 1889 geliquideerd. Daarmee heeft de MCC de grote compagnieën als de VOC en de WIC ruimschoots overleefd.[1] Vrijwel het hele archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie is bewaard gebleven en wordt beheerd door het Zeeuws Archief te Middelburg.

Blog slavenschip de Eenigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zeeuws Archief heeft een blog gemaakt van een van de 113 slavenreizen van de MCC. Via de blog kunnen de gebeurtenissen aan boord van het schip De Eenigheid (1761-1763) van dag tot dag worden gevolgd. Daartoe zijn de authentieke bronnen gebruikt: het logboek van de opperstuurman, het journaal van de chirurgijn en de brieven van de kapitein.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ruud Paesie: Geschiedenis van de MCC. 2014, Walburg Pers, Zutphen. ISBN 9789057309311
  • Ruud Paesie (ed.): Voor zilver en Zeeuws belang: de rampzalige Zuidzee-expeditie van de Middelburgse Commercie Compagnie, 1724-1727. 2012, Walburg Pers, Zutphen.
    Deze publicatie, deel 111 in de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging, betreft het scheepsjournaal van de Don Luis, een schip dat deel uitmaakte van een MCC-vloot die in 1724 vertrok met de westkust van Zuid-Amerika als doel een verboden gebied met rijke zilvermijnen, dat onder Spaans gezag viel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Middelburgsche Commercie Compagnie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.