Middelburgsche Commercie Compagnie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC) is een van de kleinere scheepvaartondernemingen die in de 18e en 19e eeuw actief waren.

Geschiedenis[bewerken]

De onderneming werd in 1720 opgericht in Middelburg (Zeeland) en richtte zich aanvankelijk op de vaart binnen Europa. Vanaf ongeveer 1740 specialiseerde de MCC zich in de trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel tussen Afrika en Suriname en andere Nederlandse koloniën in de Caraïben. Ook rustte de onderneming schepen uit voor de vaart op Europa, trans-Atlantische vaart, handel op Afrika, visserij en walvisvaart.

Na de Franse tijd bleef de MCC bestaan. De handelsactiviteiten overzee maakten plaats voor de reparatie en nieuwbouw van schepen. De MCC werd pas in 1889 geliquideerd. Daarmee heeft de MCC de grote compagnieën als de VOC en de WIC ruimschoots overleefd.[1]

Archief van de MCC[bewerken]

Vrijwel het hele bedrijfsarchief is bewaard gebleven en is toegankelijk voor het publiek. Het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie wordt beheerd door het Zeeuws Archief te Middelburg. Het volledige archief van de MCC wordt gedigitaliseerd. De scans worden ter beschikking gesteld in de online archiefinventaris van het archief van de MCC. De laatste scans worden in 2015 geplaatst.

Sinds mei 2011 is het archief van de MCC opgenomen in de werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO, in het Memory of the World-register.[2]

Blog slavenschip de Eenigheid[bewerken]

Het Zeeuws Archief heeft een blog gemaakt van een van de 114 reizen uit het archief van de MCC. Via de blog kunnen de gebeurtenissen aan boord van het schip de Eenigheid (1761-1763) van dag tot dag worden gevolgd. Daartoe zijn de authentieke bronnen gebruikt: het logboek van de opperstuurman, het journaal van de chirurgijn, de brieven van de kapitein enzovoorts.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Ruud Paesie: Geschiedenis van de MCC. 2014, Walburg Pers, Zutphen. ISBN 9789057309311
  • Ruud Paesie (ed.): Voor zilver en Zeeuws belang: de rampzalige Zuidzee-expeditie van de Middelburgse Commercie Compagnie, 1724-1727. 2012, Walburg Pers, Zutphen.
    Deze publicatie, deel 111 in de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging, betreft het scheepsjournaal van de Don Luis, een schip dat deel uitmaakte van een MCC-vloot die in 1724 vertrok met de westkust van Zuid-Amerika als doel – een verboden gebied met rijke zilvermijnen, dat onder Spaans gezag viel.

Externe links[bewerken]