Middelpunt (meetkunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het middelpunt van een cirkel
Concentrische cirkels rond het middelpunt (de roos) van een schietschijf

Het middelpunt van een cirkel of bol is het punt dat tot alle punten op de omtrek dezelfde afstand heeft.

Twee cirkels of bollen met hetzelfde middelpunt heten concentrisch.

Bij het construeren van een cirkel met een passer wordt de punt van de passer in het middelpunt geplaatst, en trekt het potlood aan het andere been van de passer een lijn langs de omtrek.

Het begrip middelpunt is voor sommige deelverzamelingen van de euclidische ruimte niet zinvol eenduidig te definiëren. Dit geldt bijvoorbeeld voor een figuur met translatiesymmetrie. Voor andere figuren (bijvoorbeeld het grondgebied van een land) zijn er verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld het zwaartepunt (als dat bestaat), of bij een niet-lege begrensde verzameling, het middelpunt van de kleinste bal die de verzameling bevat.

Voor een tweedimensionale verzameling met rotatiesymmetrie ten opzichte van precies één rotatiepunt kan dat als middelpunt genomen worden. Dit is bijvoorbeeld toepasbaar voor een ellips en voor een hyperbool (beide takken samen). Als het zwaartepunt bestaat (zoals bij de ellips) komt dit hiermee overeen, als het zwaartepunt niet bestaat en de verzameling ook niet begrensd is is dit soms (zoals bij de hyperbool) een manier om toch een middelpunt te definiëren.

Richting[bewerken]

De radiale richting is de richting vanuit het middelpunt. De loodrechte richtingen worden dwars, lateraal of transversaal genoemd.