Middelwatering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Middelwatering
Wijk van Capelle aan den IJssel
Capelle-middelwatering.png
Kerngegevens
Gemeente Capelle aan den IJssel
Coördinaten 51°55'48"NB, 4°35'20"OL
Oppervlakte 356 ha.  
Inwoners (2017) 16.185[1]

Middelwatering is een woonwijk in de Capelle aan den IJssel, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De wijk heeft 16.185 inwoners (2017) en vormt het centrum van Capelle. In Middelwatering vindt men onder andere Winkelcentrum De Koperwiek en het gemeentehuis.

Wijkoverlegplatform Middelwatering[bewerken]

Het wijkoverlegplatform bestaat uit vertegenwoordigers van:

 • Huurderverenigingen
 • Verenigingen van Eigenaren
 • Winkeliersvereniging De Koperwiek
 • Diverse belangenbehartigers uit de buurtschappen
 • Gemeentelijke accounthouders van de afdelingen Stadsbeheer, Stadsontwikkeling en Welzijn & Educatie
 • De buurtagent
 • Corporatie Havensteder
 • Welzijnsaanbieder Buurtkracht

Namens de gemeente hebben de wijkcoördinator/gebiedsregisseur en de wijkwethouder zitting in het wijkoverlegplatform (WOP). Het doel van het platform is het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Om dit te bewerkstelligen is er eens per kwartaal een openbare bijeenkomst, wisselend in het gemeentehuis aan de Rivierweg, in wijkcentrum De Fluiter aan de Wiekslag en soms in andere wijkontmoetingscentra. Via zogenaamd wijkgericht werken heeft de wijk een zogeheten Toekomstagenda opgehaald en opgesteld met de verbeterwensen voor de komende vier jaren. In hun antwoord hebben diverse wijkparticipanten en de gemeente zelf zich geconfirmeerd aan een wijkuitvoeringsplan. De wijkbewoners vormen een Dagelijks WOP-Bestuur, bepalen de agenda van elk overleg en zitten dit ook voor.

Middelwatering-West[bewerken]

Middelwatering-West heeft ongeveer 3600 inwoners, en is opgedeeld in 5 buurten;

 • De Plaatsenbuurt met gestapelde huur- en koopwoningen.
 • De Dichtersbuurt bestaat uit eengezinswoningen (huur en koop).
 • De Rozenburcht bestaat uit een verzorgingshuis en seniorenwoningen.
 • De Rondelenbuurt die volledig uit gestapelde huurwoningen bestaat.
 • De Ketensedijk en IJsselzoom met enkele vrijstaande woningen en koopappartementen.

De wijk ligt tussen de Hollandsche IJssel, de Abram van Rijkevorselweg, de Algeraweg en de Slotlaan. Bij de Slotlaan bevindt zich een metrostation. De stedenbouwkundige structuur van Middelwatering-West stamt uit de jaren 60 en 70, en kent een rechthoekige structuur.

Er is in deze wijk één school gevestigd; het Comeniuscollege op de Boutenssingel. Aan deze straat ligt ook golfslagbad De Blinkert, waar ook een David Lloyd fitnesscentrum gevestigd is. Aan het Valeriusrondeel vindt men de Westerkerk, jaarlijks het startpunt van de stille tocht voor de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. De tocht voert naar de begraafplaats in Capelle-West.

Middelwatering-Oost[bewerken]

Deze wijk beslaat het gebied tussen de Couwenhoekseweg en de Slotlaan. Dit gedeelte van Middelwatering omvat het centrum van Capelle aan den IJssel. In deze wijk ligt winkelcentrum "De Koperwiek", het grootste winkelcentrum van Capelle aan den IJssel. Alhier is ook het gemeentehuis gevestigd. Bij dit winkelcentrum ligt ook een metrostation: Capelle Centrum. Bij de Slotlaan ligt een kleiner winkelcentrum: winkelcentrum Slotplein. Dit is eigenlijk een winkelcentrum voor de bewoners van Middelwatering-West, dat zelf geen winkelcentrum heeft.