Midden-Atlas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Locatie van de Midden-Atlas (noordwesten)

De Midden-Atlas (Berber: Atlas Anammas) is een gebergte dat in zijn geheel in Marokko ligt en deel uitmaakt van het Atlasgebergte. Het beslaat een landoppervlakte van 23.000 km² en 18% van de totale bergachtige oppervlakte in Marokko. Het is de meest noordelijke bergketen van de drie grootste ketens uit het Atlasgebergte. Zuidelijker liggen de Hoge Atlas en de Anti-Atlas.

De Midden-Atlas bestaat voornamelijk uit bergen bestaande uit kalk- en zandstenen en kent bergtoppen van boven de 3000 meter. De Midden- en Hoge Atlas worden gescheiden door de rivier de Moulouya en de Oum Er-Rbia, die beide ruim 500 kilometer lang zijn. Het Rifgebergte, wat deel uitmaakt van de Betische cordillera wordt van het gebergte gescheiden door de Sebou, welke zijn bron heeft in de Midden-Atlas. Sneeuw verschijnt alleen 's winters in het gebergte en blijft 600 meter boven zeeniveau liggen. Mede dankzij deze sneeuw is de Midden-Atlas relatief toeristisch. Azrou en Missour zijn twee toeristische steden en Ifrane is een wintersportoord.

De berberaap is een makaak die alleen in de cederbossen van het Atlasgebergte leeft en in groepen voorkomt in de Midden-Atlas, tot een hoogte van 2000 meter.