Midden-Limburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemeenten van Midden Limburg volgens CBS en VVV
Kaart van de Provincie Limburg

Midden-Limburg is een deel van de Nederlandse provincie Limburg. Het gebied ligt centraal in de provincie ter weerszijden van de Maas. Het gebied wordt in het noorden begrensd door links van de Maas de gemeente Peel en Maas en rechts de gemeente Beesel (een recent gemaakt onderscheid, zie beneden); aan de westzijde door de gemeenten Weert en Nederweert, die overigens wel tot de streek gerekend worden. Aan de zuidkant ligt de grens bij de gemeente Sittard-Geleen. De twee belangrijkste steden in Midden-Limburg zijn Weert en Roermond. De "Ontwikkelas Weert-Roermond" maakt een belangrijk deel uit van de "Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg".

Gemeentelijke herindeling[bewerken | brontekst bewerken]

Midden-Limburg heeft in 2007 een ingrijpende gemeentelijke herindeling ondergaan. Daarin was Kessel niet betrokken. Echt en Susteren waren al in 2003 gefuseerd. De herindeling betrof de volgende elf gemeenten, die sinds 1 januari 2007 als vier grotere verder zijn gegaan:

  • Roggel en Neer, Heythuysen, Haelen en Hunsel vormen de nieuwe gemeente Leudal.
  • Maasbracht, Thorn en Heel vormen de nieuwe gemeente Maasgouw.
  • Roerdalen en Ambt Montfort worden samengevoegd onder de naam Roerdalen.
  • Roermond en Swalmen worden samengevoegd onder de naam Roermond.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied omvat op bestuurlijk niveau aldus zeven gedeeltelijk nieuwgevormde gemeenten (Weert, Nederweert, Maasgouw, Leudal, Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren), voortgekomen uit de volgende veertien gemeenten van voor de gemeentelijke herindeling in Midden-Limburg in 2007:

Rechter Maasoever[bewerken | brontekst bewerken]

(van noord naar zuid de volgende gemeenten)

→ maar op bestuurlijk niveau niet meer: Beesel (met Reuver) (wordt nu alleen officieus nog wel tot Midden-Limburg gerekend).[1]

In de huidige visie van de provincie is Echt-Susteren bij Midden-Limburg getrokken en is Beesel in het noorden ervan afgevallen. Men heeft op ambtelijk niveau dus een meer diagonale uitsnede uit de provincie gemaakt, in plaats van de vroegere meer horizontale (zie kaartje). Daarmee wordt ingegaan tegen de traditie. Echt en vooral Susteren horen er voor het gevoel van de noordelijke en westelijke Midden-Limburgers eigenlijk nog niet zo duidelijk bij, maar in de opvatting van de provincie en het bedrijf voor Regionale Economische Ontwikkeling (REO) Midden-Limburg BV nadrukkelijk wel. De voormalige zelfstandige gemeente Susteren hoorde wel bij Zuid-Limburg, maar na de fusie met Echt in 2003 werd de formele grens verlegd.

Links en rechts van de Maas[bewerken | brontekst bewerken]

Linker Maasoever[bewerken | brontekst bewerken]

→ maar niet meer: Kessel, waarvan de buurtschap Kessel-Eik van oudsher tot Midden-Limburg werd gerekend, maar nu alleen officieus nog weleens. Het behoort echter tot de nieuwe gemeente Peel en Maas.

Weerterland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]