Middle Stone Age

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Dit artikel behandelt de Afrikaanse prehistorie. Voor overige betekenissen, zie Mesolithicum

De Middle Stone Age (MSA[1]) is een periode van Afrikaanse prehistorie, die ongeveer 300.000 jaar geleden begon en eindigde rond 50 tot 25.000 jaar geleden.[2] Het wordt beschouwd als een equivalent van het Europese Midden-paleolithicum.[3]. Uit de tijd van het ontstaan van de MSA-cultuur komen ook de fossielen met typische vroege Homo sapiens kenmerken. Die fossielen worden vaak toegewezen aan de soort Homo helmei of 'archaïsche' Homo sapiens.

Tweezijdige scherf van de Blombos grot, Zuid-Afrika. Schaal balk= 5 cm.
Tekening op een steen gevonden in de Apollo 11-grot, Namibia, 27.500-25.500 BP

Cultuur en gedrag[bewerken]

Technologie: Werktuigen e.d.[bewerken]

Er zijn verschillende regionale assemblages in Afrika die gerekend worden tot de MSA-cultuur.[4][5] Daartoe behoren Atérien in het Atlasgebergte van Marokko en Algerije.[6] Er zijn ook MSA-artefacten aangetroffen in Zaïre (Lupenbam) en Zimbabwe (Bambata). In Zuid-Afrika worden de Pietersburg- en Howeson's Poort industrieën tot deze cultuur gerekend.[7]

Het wordt gekenmerkt door tweezijdige stenenpunten, die soms versierd zijn. De werktuigen van de Howensons Poort industrie waren vrij geavanceerd en komen overeen met voorwerpen, die in het vroege begin van het Laat-paleolithicum in het Nabije Oosten werden gemaakt.[8] Zo hebben archeologen messen aangetroffen, waarvan de handrug glad was gemaakt.

Zelfs werktuigen van been, zijn dus in het MSA aangetroffen, met als hoogtepunt de fraaie harpoenpunten uit Congo (ca. 80.000 jaar oud).[9] Ook de afstanden (tot meer dan 100 km) waarover materiaal vervoerd wordt in het MSA zijn nauwelijks anders dan in het Midden-Paleolithicum.

Ook zijn in MSA-vindplaatsen bewijzen voor tentachtige constructies gevonden: paalgaten, greppeltjes en zelfs mysterieuze stapels stenen.[9][10]

Cultuur[bewerken]

Sieraden en kunstvoorwerpen (behalve de kralen en de okerkrassen uit Zuid-Afrika) komen vrijwel niet voor in het MSA, maar wel een overvloedig gebruik van oker, al dan niet in potloodvorm; en dit wijst volgens McBrearty en Brooks op lichaamsversiering.[11]

In de Blombos-grot (Zuid-Afrika)[12] en Apollo 11-grot in Namibië, hebben onderzoekers naast werktuigen ook sieraden[13] en met tekeningen versierde stenen aangetroffen.[7] Voor het maken van werktuigen, zoals messen, speer- en pijlpunten, maakten de vroege anatomisch moderne mensen gebruik van niet alleen steen, maar ook beenderen en wellicht ook hout.[14] In de Blombos-grot is ook in grote hoeveelheden oker aangetroffen.[15] Oker heeft geen enkele nut. Het dient alleen als kleurstof voor rituele, ceremoniële handelingen en voor het decoreren van voorwerpen.

Leefwijze[bewerken]

In de Klasies River-grotten in Zuid-Afrika hebben archeologen vele sporen aangetroffen, die een beeld geven van de leefwijze van de MSA-mensen.[16] De Klasies River mensen aten schelpdieren, antilopen, zeehonden, pinguïns, en plantaardig voedsel. In haarden werd het voedsel geroosterd. De grotten werden niet permanent bewoond. Ze bleven slechts een paar weken, waarna ze blijkbaar hun primaire voedselbron het wild volgde. Naast onder andere stenen werktuigen, botresten hebben de onderzoekers aanwijzingen voor kannibalisme aangetroffen: Tussen de voedselresten troffen de onderzoekers menselijke overblijfselen aan. Op menselijke beenderen werden snijtekens gevonden. De onderzoekers groeven ook door vuur zwartgeblakerde schedels op.

De mensen van de MSA-cultuur laten een levenswijze en gedrag zien, die "modern" aandoet.

Buiten Afrika[bewerken]

In Europa en West-Azië ontstaan samenlevingen van mensen met culturele uitingen van vergelijkbaar hoogstaand niveau rond 45.000 BP.[7] Het waren wellicht migranten uit Afrika: Homo sapiens.

Afbeeldingen[bewerken]