Mieczysław Halka Ledóchowski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mieczyslaw Ledochowski 1874 Mukarovsky.png
Grafmonument voor kardinaal Ledochowski in de kathedraal van Posen.

Mieczysław Halka Ledóchowski (Górki, 29 oktober 1822 - Rome, 22 juli 1902) was een Pools aartsbisschop en curiekardinaal.

Ledóchowski stamde uit een adellijk geslacht. Hij werd in 1845 tot priester gewijd. In 1861 werd Ledóchowski door paus Pius IX benoemd tot titelvoerend bisschop van Thebae en tot apostolische nuntius in België.

In 1866 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Gniezno en Poznań. Wegens zijn kordate weigering om de anti-katholieke wetgeving van de Kulturkampf in Pruisen te aanvaarden, werd hij door de Pruisische overheid twee jaar opgesloten in Ostrowo. Na zijn vrijlating bestuurde hij zijn aartsbisdom vanuit Rome. Zijn verheffing tot kardinaal volgde in 1875. Als kardinaal-priester kreeg hij de titelkerk Santa Maria in Aracoeli.

Paus Leo XIII benoemde Ledóchowski in 1892 tot prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Hij trad af als aartsbisschop van Gniezno en werd vervolgens kardinaal-priester van San Lorenzo in Lucina.

Zijn neef Wladimir Ledóchowski was generaal van de Jezuïeten, een nicht was de heilige ordestichtster Ursula Ledóchowska en een andere nicht de zalige ordestichtster Maria Teresia Ledóchowska.

Voorganger:
Leon Michał Przyłuski
Aartsbisschop van Gnesen
1866-1886
Opvolger:
Juliusz Józef Dinder

Externe links[bewerken]