Miep Eijffinger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Miep Eijffinger (Rijswijk, ? augustus 1911Den Haag, 9 september 2011) was een Nederlandse kunsthandelaar. Van 1940 tot 1976 dreef zij kunsthandel Martinus Liernur in de Zeestraat in Den Haag.[1]

Miep Eijffinger, die geboren werd als Wilhelmina Cornelia Vuurman, trouwde in 1940 met August A.M. Eijffinger (1887-1941) en woonde met hem in de Balistraat. Hij had in Frankrijk gewoond en al een aardige collectie schilderijen verzameld, vooral van de School van Barbizon, toen zij hun kunsthandel op Zeestraat 63 openden. Het pand had hij al in 1937 overgenomen. In de Zeestraat waren toen verscheidene kunsthandels gevestigd. Tegenover Liernur was Pieter A. Scheen, en naast Liernur (op huisnummer 65) was fotograaf Henri Berssenbrugge gevestigd. Liernur had twee kamers en een suite.

In de Trompstraat, op vijf minuten lopen van de Zeestraat, woonde toen H.P. Bremmer, kunstpedagoog en adviseur van mevrouw Kröller-Müller. Volgens hem had Miep Eiffinger "een ongelooflijke kijk op kunst waar menig kunsthandelaar jaloers op kon zijn".

De Eijffingers specialiseerden zich in het begin in werk uit de Franse school, de Impressionisten. Na het overlijden van haar man in 1941 werd het onmogelijk vrij naar Frankrijk te reizen. Ze kocht wat schilderijen op veilingen en na de Tweede Wereldoorlog richtte zij zich op hedendaagse schilders. Ze handelde in schilderijen van de leden van de Haagse Kunstkring, onder wie Kees Andrea, Piet Klaasse en Else Lindorfer. Vlak na de oorlog lag de handel bijna stil, maar in de jaren 60 bloeide hij weer op. Ze bezocht vaak de kunstenaars in hun atelier, om daar een keuze te maken uit hun werk.

Exposities[bewerken]

Voor de oorlog was er een expositie van Greet Feuerstein, bestaande uit portretten en stillevens van 1933. Jan Roëde had zijn eerste expositie in 1945. In 1950 exposeerde Harm Kamerlingh Onnes hier, en sindsdien bijna jaarlijks. In 1957 had Har Sanders er zijn eerste (solo)expositie. In de jaren 60 exposeerden onder anderen Lily ter Kuile, Hans de Jong, Adriana Baarspul, Jan de Rooden en Elisabeth Gerst bij de kunsthandel.

In 1957 ontmoette Eijffinger Else Lindorfer, die al voor de oorlog met Frans de Bruijn was getrouwd. Ze raakten zeer bevriend, zij bezochten tentoonstellingen en reisden naar Frankrijk. Toch was dit een van de weinige kunstenaars waarvan ze nooit het atelier bezocht, en daardoor een deel van haar werk niet kende. Later bleek dat Lindorfer, die vooral aquarellen maakte, een portret in olieverf van Eijffinger had gemaakt.

Jubileum[bewerken]

In oktober 2001 werd ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag een jubileumtentoonstelling van de collectie van Miep Eijffinger gegeven in Kunstzaal Van Heijningen op het Noordeinde. De collectie omvatte werk van Kees Andrea, Willy Belinfante, Hermanus Berserik, Annie Borst Pauwels, Poek Buurmann, Elisabeth Gerst, Laetitia de Haas, Henk Hemmes, Cecile Hessels, Frida Holleman, Harm Kamerlingh Onnes, Piet Klaasse, Miep de Leeuwe, Else Lindorfer, Else Lohmann, Ina Orbaan, Hendri van der Putten, Etie van Rees, Willy Rieser, Kees van Roemburg, Lieske van der Seyp, Arnold Smith en Lies Was.

Eijffinger overleed niet lang na haar 100e verjaardag.