Mieszko I van Teschen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mieszko van Teschen
1252/1256-1315
Mieszko I Cieszyński.JPG
Hertog van Teschen en Auschwitz
Periode 1281-1315
Voorganger nieuw
Opvolger Casimir I
Vader Władysław I van Opole
Moeder Euphemia van Groot-Polen
Dynastie Piasten

Mieszko van Teschen (1252/1256-1314/1315 ) was de oudste zoon van Władysław I van Opole en Euphemia van Groot- Polen. Hij had drie broers en zijn vader besliste om Mieszko een vierde van het hertogdom Opole toe te wijzen, het hertogdom Teschen. Mieszko regeerde over Teschen, Auschwitz en Ratibor van 1281/1282 samen met zijn broer Przemyslaw van Ratibor en in 1290, na een verdere deling, werd enig hertog van Teschen en Auschwitz.

Mieszko werd de vader van:

Hij gaf geen steun aan de piasten die de Poolse troon ambieerden. In 1291 sloot hij een bondgenootschap met Wenceslaus II van Bohemen Mieszko zwoer hem trouw en steunde de aspiraties van de Boheemse koning op de Poolse troon. Mieszko nam deel aan de krijgstocht van Wenceslaus tegen Wladislaus de Korte in 1292 en aan de slag bij Siewierz. Mieszko was ook aanwezig bij de kroning van Wenceslaus tot koning van Polen in Gnesen in 1300. Na de dood van Wenceslaus, bleef Mieszko steun verlenen aan het Boheemse koningshuis en aan Wenceslaus III, de zoon van Wenceslaus II.

Op binnenlands vlak volgde hij een krachtige politiek. Hij voerde een kolonisatiepolitiek en stichtte verschillende nederzettingen. Hij verleende stadsrechten aan verschillende plaatsen: Teschen, Auschwitz, Zator, Bielitz, Skoczów en Freistadt.

Na zijn dood werd het hertogdom in tweeën verdeeld: Teschen, dat naar Casimir ging en Auschwitz, dat voor Wladislaus was.