Mignot & De Block

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bon van Mignot & De Block

Mignot & De Block was een fabriek in Eindhoven die tabakswaren produceerde van 1858 tot 1969. Bij de oprichting van de vennootschap per 1 augustus 1858 stond het in 1857-1858 gebouwde fabriekje nog in Woensel. De Kanaalstraat en omgeving kwam in 1874 bij Eindhoven.

Mignot & de Block bestaat nu nog als Micres BV, Jan Smitzlaan 11 Eindhoven producent van Mascotte vloeitjes en als Mignot & De Block BV op hetzelfde adres. In 2008 werd het 150-jarig bestaan gevierd.

In 1858 ging Adolphus John Mignot, afkomstig uit Charleston, een vennootschap aan met zijn zwager Anthonius Alexander Martinus de Block die resulteerde in de stichting van sigarenfabriek Mignot & De Block, die een fabriek begon aan de Kanaalstraat. De beginjaren verliepen moeizaam, maar omstreeks 1865 trad een kentering ten goede in. In 1867 kreeg men een bronzen medaille op de Wereldtentoonstelling te Parijs. De firma nam veel vrouwelijke werkkrachten aan, wat nieuw was in die jaren. In 1888 was 71 procent (111-266-377 zie Neha) van het 377 koppen tellende personeelsbestand vrouwelijk. In 1870 produceerde men 38 miljoen sigaren alsmede 236 ton gekorven tabak, 80 ton snuif en 30 ton karotten. In 1873 vond een grootschalige uitbreiding plaats. In het complex aan de Kanaalstraat te Eindhoven werden onder andere de sigarenmerken Senator en Regal geproduceerd. In dit jaar werden er 50 miljoen sigaren geproduceerd.

In 1911 introduceerde de firma, onder de naam Crescent Cigarette Company, de sigarettenindustrie. Bekende merken waren King's Cross, Hunter, Croydon en Caravellis. Onder de naam United Tobacco Agencies werd het bekende sigarettenmerk Full Speed uitgebracht.

Op 1 juli 1919 startte Mignot & De Block met de sigarenproductie op Java in Djokjakarta onder de naam Negresco, Negresco ging na de Tweede Wereldoorlog verder onder de naam Taru Martani.

Voorts verschenen er filialen in Veghel en Sint-Oedenrode.

In 1969 werd de fabricage van sigaren en sigaretten van Mignot & De Block overgenomen door Philip Morris. De sigarenproductie werd voortgezet door Hofnar. In 1982 verplaatste het Philip Morrisconcern zijn sigarettenproductie vanuit Eindhoven naar Bergen op Zoom. Daarna werd het imposante fabriekscomplex gesloopt. De plek waar vroeger de fabriek stond heet tegenwoordig het Mignot en de Blockplein.

Penning van Mignot & De Block

Sinds 1985 bestaat de Mignot afstudeerprijs. Deze wordt jaarlijks uitgereikt ter gelegenheid van de dies natalis van de Technische Universiteit Eindhoven aan de afgestudeerden aan de TU/e met het beste afstudeerwerk en -verslag uit het daaraan voorafgaande kalenderjaar. De prijzen worden beschikbaar gesteld door Mignot & De Block.

Mignot & De Block droeg bij aan de financiering van Het Lieverdje (1959), een beeld op het Spui in Amsterdam.
Het bedrijf heeft in 1958, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum, ook een fontein, ontworpen door Willy Mignot, aan de stad Eindhoven geschonken. Deze zogeheten Dierenriemfontein staat op het Floraplein.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Jubileumtableaus uit 1918 en 1938
jubileumtableaus uit 1918 en 1938
Zie de categorie Mignot & De Block van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.