Beluister (info)

Mijn naam is haas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"Mijn naam is haas" is een gezegde dat betekent dat iemand van niets weet. Dit gezegde wordt vaak gebruikt als iemand zegt van niets te weten, maar eigenlijk de schijn ophoudt.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het gezegde stamt waarschijnlijk af van een gebeurtenis in 1855. Een Duitse student had in een duel iemand doodgeschoten en wilde naar Frankrijk vluchten. Om de grens over te komen had hij echter een persoonsbewijs nodig. Dat kreeg hij van een medestudent, genaamd Victor von Hase (1834-1860). Von Hase meldde vervolgens dat hij zijn kaart verloren had. Later werd zijn kaart toevallig gevonden in Frankrijk, waar de moordenaar de kaart verloren had. De man die echt Von Hase heette moest daarop in Duitsland voor de rechtbank verschijnen, maar zei "Mein Name ist Hase, ich verneine die Generalfragen (de algemene vragen), ich weiß von nichts." ('Mijn naam is Hase, ... ik weet van niets.') De naam Hase is in het Nederlands verbasterd naar haas, en heeft dus niets met de haas als dier te maken.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1973 had het Lowland Trio een hitparadenotering in de Nederlandse Top 40 met het nummer Mijn naam is haas, een bewerking van de hit Mein Name ist Hase van Chris Roberts uit 1971.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]