Mijnwerkerspad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Mijnwerkerspad te Zottegem.

Het Mijnwerkerspad in de Vlaamse Ardennen (Zuid-Oost-Vlaanderen) is het verharde gedeelte van de vroegere spoorlijn Zottegem - Brakel - Elzele (Ellezelles), welke deel uitmaakte van de lijn 82 (Aalst - Elzele). De spoorlijn werd in 1963 afgeschaft. Tot dan bracht het "Fosttreintje" mijnwerkers van Zottegem en omstreken, naar de Borinage (Henegouwse steenkoolmijnen). Vandaar de naam Mijnwerkerspad.

Sinds 1978 werd een gedeelte (van de Slijpstraat te Sint-Goriks-Oudenhove tot Opbrakel) als recreatieve weg ter beschikking gesteld van wandelaars en fietsers.

Natuurgebied[bewerken]

De bermen van het Mijnwerkerspad zijn bij overeenkomst met de gemeenten Brakel en Zottegem opgenomen in het natuurgebied Middenloop Zwalm (althans het deel ten noorden van de Brusselse Straat). Het deel ten zuiden daarvan maakt deel uit van het natuurgebied Bovenlopen Zwalm. In het natuurgebied langs het Mijnwerkerspad ligt de Boembekemolen.

De bermen van het Mijnwerkerspad zijn door hun grote variatie aan abiotische kenmerken een bijzonder geschikte biotoop voor heel wat zeldzame planten. Soms worden de bermen gekenmerkt door hun schrale bodem, soms is die bodem zeer droog, op andere plaatsen is hij dan weer zeer nat.