Mika Špiljak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mika Špiljak

Mika Špiljak (Odra Sisačka, 28 november 1916Zagreb, 18 mei 2007) was een Kroatisch politicus in de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in Odra Sisačka, gemeente Sisak, in het Koninkrijk Kroatië en Slavonië. De plaats ligt tegenwoordig in Kroatië. Zijn vader Dragutin Špiljak was spoorwegarbeider. Špiljak begon op 16-jarige leeftijd te werken. Hij werd lid van de communistische partij in 1938 en vocht met de Joegoslavische partizanen in de Tweede Wereldoorlog.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was van 1949 tot 1950 burgemeester van Zagreb.

In 1963 werd hij benoemd tot voorzitter van de Uitvoerende Raad van de deelrepubliek Kroatië, een functie vergelijkbaar met die van minister-president. Op 16 mei 1967 volgde zijn benoeming tot voorzitter van de Uitvoerende Raad van de gehele Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Hij bleef in functie tot 18 mei 1969.

Van 15 mei 1983 werd hij benoemd tot voorzitter van het Presidium van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië als opvolger van Petar Stambolić. In die functie opende Špiljak de Olympische Winterspelen van 1984. Na een jaar werd hij volgens het rooster opgevolgd door Veselin Đuranović.

Špiljak werd na zijn aftreden benoemd tot secretaris van de Kroatische Communistenbond, deel van de Joegoslavische Communistenbond. Daarmee was hij partijchef van de deelrepubliek Kroatië.

Hij overleed in 2007 op 90-jarige leeftijd en werd gecremeerd in Zagreb.