Mike Dirnt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mike Dirnt
Mike Dirnt
Algemene informatie
Volledige naam Michael Ryan Pritchard
Alias Mike Dirnt
Geboren 4 mei 1972
Geboorteplaats Oakland, Californië, VS
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1986-heden
Beroep Bassist, gitarist
Instrument(en) Basgitaar, gitaar
Act(s) Green Day, The Frustrators, Screeching Weasel, Crummy Musicians, Squirtgun
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Michael Ryan Pritchard (Oakland, Californië, 4 mei 1972) beter bekend als Mike Dirnt, is een Amerikaans muzikant en bekend als de bassist van de band Green Day. Hij speelt verder farfisa, gitaar en drums. Hij heeft ook gespeeld met The Frustrators, Screeching Weasel, Crummy Musicians en Squirtgun. Zijn artiestennaam kreeg hij doordat hij op school altijd luchtgitaar speelde en daarbij een "Dirnt Dirnt Dirnt"-geluid maakte.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mike werd geboren bij een aan heroïne verslaafde moeder en werd na zes weken opgegeven voor adoptie. Zijn adoptieouders scheidden toen Mike 7 was. Hij moest vanaf dat moment steeds heen en weer tussen beide huishoudens.

Mike ontmoette Billie Joe Armstrong in de vijfde klas van de Carquinez Middle School in Crockett en werd een collega van Billie Joes moeder. Op zijn 15de huurde Mike de garage van de familie Armstrong. Toen Armstrong en Pritchard 14 jaar oud waren vormden ze hun eerste band Sweet Children met Armstrong als zanger en Pritchard als gitarist, Raj Punjabi was de drummer en Sean Hughes speelde basgitaar.

Tijdens zijn periode in High School had zijn familie te kampen met financiële problemen en daarom werkte Pritchard als kok bij Nantucket, een visrestaurant in Crockett.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na een aantal optredens met hun bandje Sweet Children stopte Raj Punjabi als drummer en werd vervangen door Al Sobrante (Artiestennaam van John Kiffmeyer). Toen ook Sean Hughes uit de band stapte, ging Mike basgitaar spelen en dat is hij altijd blijven doen. In 1989 veranderde de band haar naam naar Green Day: een verwijzing naar hun liefde voor marihuana. De band nam zijn debuutalbum 39 / Smooth op tijdens de kerstvakantie van 1989 en ging op tournee in juni 1990, de dag dat Dirnt afstudeerde van de middelbare school. Zanger Billie Joe Armstrong was al gestopt met school om zich volledig op muziek te richten, maar Dirnt wilde een back-up (waarschijnlijk ook vanwege zijn vroegere financiële problemen) en vervolgde zijn opleiding wel.

In het Green Day livealbum, Bullet in a Bible, noemt Armstrong Dirnt "De beste bassist in de geschiedenis van punkrock."

In 2012, tijdens het iHeartRadio Music Festival, sloegen Dirnt en Armstrong gezamenlijk hun gitaren kapot, nadat Armstrong geïrriteerd raakte toen hun optreden werd afgekapt door het optreden van Usher. Dit was overigens in een periode dat Armstrong veel drugs en alcohol gebruikte.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks de scheiding van zijn vrouw Anastasia zijn beiden nog goede vrienden. Pritchard en Anastasia hebben samen een dochter, Estella-Desiree. Anastasia scheidde van Mike omdat ze de druk van de groep niet meer aankon. Op 14 maart in 2009 is hij getrouwd met Brittney, zijn huidige vrouw.

Zie de categorie Mike Dirnt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.