Mike Mills

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mike Mills

Michael Edward Mills (Orange County (Californië), 17 december 1958) is de basgitarist van de Amerikaanse popgroep R.E.M.

Begin jaren 1960 verhuisde hij met zijn ouders Frank en Adora en zijn familie naar Macon in Georgia. Als zoon van een tenor en een pianoleerkracht ontwikkelde hij op jonge leeftijd al een neus voor muziek. Op zijn middelbare school leerde hij Bill Berry kennen, eerst waren ze wat vijandig tegenover elkaar, maar later vormden ze een bandje. Nadat ze begonnen aan de universiteit van Georgia in Athens ontmoetten ze Peter Buck.

Uitrusting[bewerken | brontekst bewerken]

Mike Mills heeft een aantal bassen gebruikt in zijn carrière. In het begin gebruikte hij een Ampeg Dan Armstrong-bas, die te zien is op de voorkant van het album R.E.M. Best Of The I.R.S. Years. Hierna gebruikte hij een Rickenbacker 4001, waarna hij in het midden van de jaren tachtig (vermoedelijk voor het album Green) overstapte op een okergele Fender Precision '57, die hij nog altijd gebruikt.

Rol binnen R.E.M.[bewerken | brontekst bewerken]

Mike Mills is de bassist, tweede stem en pianist bij de rockgroep R.E.M. Hij heeft een aantal bekende R.E.M.-nummers gecomponeerd,zoals "Nightswimming", "What's the Frequency Kenneth?" en "Let Me In", een ode aan Nirvana zanger Kurt Cobain. Ook heeft hij een aantal liedjes zelf gezongen op de eerste stem:

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Mike Mills is getrouwd en heeft een zoon.