Militaire gezondheidszorg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Geplaatst:
20-07-2018
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.
De hiervoor opgegeven reden is: een verzameling definities en open deuren maakt geen E-lemma

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Militaire gezondheidszorg richt zich op het beoordelen, bevorderen en herstellen van de gezondheid van militairen, met als ultieme doel de inzetbaarheid van de krijgsmacht in stand te houden.

Tot de militaire gezondheidszorg kunnen behoren:

  • het beoordelen van de geschiktheid van militairen voordat zij worden aangesteld. Dit wordt de keuring genoemd.
  • het ondernemen van preventieve activiteiten om gezondheidsbedreigende factoren te bestrijden;
  • het behandelen van zieken en gewonden;
  • het herkeuren van militairen en zo nodig afkeuren van militairen als hun inzet vanwege de fysieke of psychische conditie niet langer verantwoord is.

Deze samenhang in uiteenlopende gezondheidszorgfacetten, van aanstelling tot dienstverlating, wordt geïntegreerde zorg genoemd.

In Nederland zijn het met name de algemeen militair verpleegkundigen (AMV) en algemeen militair artsen (AMA) die de grootste groep vormen binnen de militaire gezondheidszorg vormen. Hiernaast zijn nog vele andere zorgverleners werkzaam zoals apothekers, fysiotherapeuten, doktersassistenten, dietisten, hygiëne en preventieve geneeskunde specialisten (HPG), fysiologen, orthoptisten, vliegerartsen, duikerartsen, huisartsen, bedrijfsartsen, chirurgen, en andere medisch specialisten

Zie ook[bewerken]