Millennium Iconoclast Museum of Art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Millennium Iconoclast Museum of Art
Millennium Iconoclast Museum of Art (2016).jpg
Locatie Sint-Jans-Molenbeek
Vlag van België België
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 20′ OL
Thema street art
Opgericht 2016
Personen
Directeur Michel de Launoit
Florence de Launoit
Conservator Alice van den Abeele
Raphaël Cruyt
Aantal bezoekers 36.000 (2016)[1]
Detailkaart
Millennium Iconoclast Museum of Art (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Millennium Iconoclast Museum of Art
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) is een privaat museum voor hedendaagse kunst in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het museum bevindt zich vlak aan het kanaal Brussel-Charleroi meer bepaald de Henegouwenkaai 41.

Toelichting[bewerken]

Het museum, dat gehuisvest is in een voormalige brouwerij van Belle Vue[2] opende zijn deuren op 15 april 2016. De opening was echter een maand voordien gepland, maar deze werd uitgesteld door de aanslagen te Brussel van 22 maart.[3] Het museum toont een permanente collectie van ongeveer 40 werken geschonken door een mecenas en organiseert tijdelijke tentoonstellingen. Verder heeft het vier verdiepingen tellende museum een museumwinkel, een eetgelegenheid en twee panoramische uitkijkpunten over het kanaal en Brussel.
Het museumaanbod mikt op kunst vanaf het jaar 2000 onder het motto cultuur 2.0 of internetcultuur. Bij dit alles spelen minder voor de hand liggende muzikale genres zoals rock, electro, hiphop en folk een rol. Ook grafische kunstuitingen, tatoeage, urban street art en zelfs sporten als skateboarding en surfing komen aan bod.

De Brusselse Regering kende aan het MIMA een subsidie toe van 40 000 euro voor het organiseren van de eerste drie tentoonstellingen in 2016 en 2017. Men kon vlak na de opening van het museum rekenen op een duizendtal bezoekers per week.
Alice van den Abeele, die het museum samen met Raphaël Cruyt, Michel en Florence de Launoit oprichtte, werd door Politico Europe begin 2017 uitgeroepen tot een van de 28 toekomstbepalende personen van Europa.[4]

Tijdelijke tentoonstellingen[bewerken]

2016[bewerken]

De openingstentoonstelling heette City Lights met vijf kunstenaars uit Brooklyn met name Maya Hayuk en Momo bekend om hun kleurrijke mural art, Swoon en het duo Faile.

2017[bewerken]

2018[bewerken]

  • Wonderland (januari-april), installaties van de Zweedse streetartkunstenaars Akay en Olabo.
  • Get up, stand up! (mei-september), meer dan 450 protestaffiches uit de periode van mei 1968 tot 1973, uit een dertigtal landen. Plus de installaties "Frappez les gradés" van Julio Le Parc, voor het eerst gecreëerd in 1971.

Externe link[bewerken]

Site MIMA

Zie ook[bewerken]