Milli Görüş

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdkantoor van Milli Görüş in Keulen.

De stichting Milli Görüş is een van de grootste islamitische verbanden in Europa, met afdelingen in onder meer Duitsland en Nederland.

Afgezien van verschillende bindingen in bijvoorbeeld de Nederlandse adviesorganen is de federatie zowel formeel als inhoudelijk onafhankelijk. Het beleid van Milli Görüş is gericht op de integratie, emancipatie en participatie van haar leden in de samenleving. Zij doet dat vanuit een op de islam geïnspireerde maatschappelijke verantwoordelijkheid, die op verschillende terreinen tot uitdrukking komt. In Duitsland beschouwen een aantal inlichtingendiensten, zoals die van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, niet toevallig ook het hart van het islamradicalisme in Duitsland, de beweging nog altijd als antidemocratisch en staatsgevaarlijk. Zij stellen dat Milli Görüs nog altijd als doel heeft het westerse model van democratie en de rechtstaat te vervangen door de ‘rechtvaardige orde’ van de islam. De naam Milli Görüş is ontleend aan een boek van de nationalistisch-conservatieve islamitische leider Necmettin Erbakan (1926-2011) uit 1975. Vrij vertaald betekent het "Nationale Visie".

De Europese afdelingen van Milli Görüş verschilden oorspronkelijk in mate van conservatisme. De Duitse tak, die onder leiding stond van een neef van Erbakan, stond bekend als zeer conservatief, de Nederlandse als liberaler en religieus gematigd. In 2007 werd echter het bestuur van de Nederlandse afdeling vervangen door het hoofdkwartier in Keulen. Sindsdien staat de Nederlandse Milli Görüş bij het originele conservatieve gedachtegoed van de organisatie.[1]

Milli Görüş in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse afdeling van Milli Görüş telt ongeveer 30.000 aanhangers, waarvan een groot deel van Turkse origine is. De beweging heeft in Nederland circa 50 aangesloten organisaties.

Milli Görüş is verdeeld in twee delen in Nederland. Noord-Nederland en Zuid-Nederland (NIF). Milli Görüş Noord-Nederland (boven de rivieren) heeft een stafbureau, dat de aangesloten organisaties ondersteunt en helpt te professionaliseren. De federatie heeft een stichtingsvorm. Deze bestaat uit verschillende organisaties die deels zelfstandig opereren, maar verantwoordelijkheid brengen aan het bestuur van de overkoepelende federatie. Daarnaast heeft Stichting Arafat (uitvaartorganisatie) en Hasene (hulporganisatie) een directe link met de federatie. De voorzitter van de vestiging in Zuid-Nederland is Mehmet Erdoğan.

De beweging staat kritisch-democratisch open voor iedereen en houdt de dialoog na met alle stromingen binnen en buiten de moslimgemeenschap in Nederland.

De organisatie Milli Görüş heeft de volgende overleverde uitspraak van de profeet Mohammed als basispunt: “De besten onder jullie zijn diegenen die de mensheid dienen”.

Ook zet de beweging zich in voor integratie en emancipatie van Turken in de Nederlandse maatschappij. Na de moord op Theo van Gogh werd in de moskeeën van Milli Görüş een preek voorgelezen, waarin openlijk afstand genomen werd van de moord. Milli Görüş noemde hierin de moord op Van Gogh "een laffe daad, waarbij het extra treurig was dat de moord door een moslim in de naam van de islam is gepleegd".

België[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie in België wordt aangestuurd door de Duitse afdeling via verschillende vzw's.[2]. In september 2018 waren er in België 24 moskeeën onder de koepel van de organisatie.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]