Mimivirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mimivirus
Mimivirus.jpg
Taxonomische indeling
Domein:Virussen
Familie:Mimiviridae
Geslacht:Mimivirus
Soort
Acanthamoeba polyphaga mimivirus
Afbeeldingen Mimivirus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mimivirus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mimivirus is een geslacht van virussen. Het bevat maar één soort: Acanthamoeba polyphaga mimivirus (APMV).

Het is het grootste virus tot zover bekend, groter dan bepaalde bacteriën. De capside van het virus heeft een diameter van 400 nm. Het virus werd in 1992 ontdekt in de amoebe Acanthamoeba polyphaga bij een onderzoek naar legionairsziekte in een koeltoren in Bradford. Eerst werd het aangezien voor een gram-positieve bacterie wegens zijn grootte en zijn gelijkaardigheid aan bepaalde bacteriën. Het kreeg de naam Bradfordcoccus. Toen men zich de fout had gerealiseerd werd de ontdekking, die dus een virus bleek te zijn, hernoemd tot Mimicking microbe virus of kortweg Mimivirus.

Het virus onderscheidt zich van andere virussen door zijn grote genoom. Daarnaast codeert het virus voor bepaalde producten die niet eerder bij een ander virus zijn waargenomen. Zo bezit het mimivirus genen die coderen voor nucleotide- en aminozuursynthese. Dit zijn genen die zelfs bepaalde intracellulaire bacteriën niet hebben. Hierdoor is ook de kwestie van non-cellulair leven meer ter sprake gebracht.

Mimivirus behoort tot de dsDNA-virussen en wordt bij de groep van de nucleocytoplasmische grote DNA-virussen gerekend, waar ook de families Poxviridae, Iridoviridae, Phycodnaviridae, Asfarviridae en Coccolithoviridae toebehoren.