Minaret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Islam-isoon
Terminologie in islamitische architectuur
Algemeen:
karavanserai · madrassa · mihrab · minaret · minbar · moskee
Ottomaanse architectuur:
arasta · avlu · durüşşifa · imaret · külliye · sarayı · türbe
Minaretten van de Aya Sofia in Istanboel

Een minaret is een toren die aan of bij een moskee staat. De vorm is doorgaans rond of vierhoekig afhankelijk van regio of cultuur. Vaak zijn het hoge slanke torens in ieder geval hoger dan de rest van het gebouw. Een minaret is een architectonische aanvulling op een moskee, het is geen religieuze vereiste. Bij een kleine moskee volstaat één minaret, terwijl een grote vier of zes minaretten kan hebben, die de hoofdkoepel en de voorgevel flankeren.

Een minaret wordt voornamelijk gebruikt door de gebedsoproeper die met de de oproep tot het gebed de gelovigen vijf maal per dag oproept tot het rituele gebed. Tegenwoordig gebeurt de oproep bijna altijd met luidsprekers, terwijl de muezzin binnen de moskee blijft of zelfs wordt een bandrecorder gebruikt.

Minaretten hebben een grote verscheidenheid in grootte, vorm, materiaal en detail. Toch kan men stellen dat bijvoorbeeld de Turkse moskee-architectuur vaak ronde minaretten kent en de Maghrebijnse (Noord-Afrika) doorgaans vierkante. Dit heeft bijvoorbeeld de vorm bepaald van veel minaretten van de moskeeën in Al-Andalus. De minaretten daarentegen uit het oude Perzië, het huidige Iran, zijn vaak wat spitser van vorm. Naast bouwtradities zullen constructieve overwegingen zeker een rol hebben gespeeld. Ongeacht zijn vorm heeft een minaret een of meerdere rondgangen en een wenteltrap opdat de muezzin zijn oproep tot gebed vanaf de toren kan doen. De Giralda, een oospronkelijke minaret in het Spaanse Sevilla, heeft zelfs hellingbanen en tussenbordessen zodat de muezzin per paard of ezel naar boven kon.

Minaretten worden vaak bekroond door een versiersel in de vorm van een of meer bollen met daarboven een maansikkel. Op Marokkaanse minaretten staat deze maansikkel onder een hoek, op Turkse minaretten staat de maansikkel ('alem') met de punten opwaarts gericht.

Zie ook[bewerken]

Foto's[bewerken]