Minaret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Islam-isoon
Terminologie in islamitische architectuur
Algemeen:
Bazaar · Camekan · Hamam · Hussainia · Karavanserai · Madrassa · Mihrab · Minaret · Minbar · Moskee · Muqarnas · Riwaq · Sahn · Soek · Sogukluk
Maghrebijnse architectuur:
Kasba · Ksar · Medina · Ribat
Ottomaans-Turkse architectuur:
Külliye · Sjadirvan · Türbe
Perzische architectuur:
Ab anbar · Ali Qapu · Azeri-stijl · Howz · Iwan · Shabestan · Tekiyeh · Windvanger · Yakhchal

Een minaret is een toren die aan of bij een moskee staat. De vorm is doorgaans rond of vierhoekig afhankelijk van regio of cultuur. Vaak is het een hoge slanke toren, in ieder geval hoger dan de rest van het gebouw. Een minaret is een architectonische aanvulling op een moskee, het is geen religieuze vereiste. Bij een kleine moskee volstaat één minaret, terwijl een grote vier of zelfs zes minaretten kan hebben.

Een minaret wordt voornamelijk gebruikt door de muezzin (gebedsoproeper) die met de azan (oproep tot het gebed) de gelovigen vijf maal per dag oproept tot het gebed.

Tegenwoordig gebeurt de oproep bijna altijd met luidsprekers, terwijl de muezzin binnen de moskee blijft. Soms wordt een bandrecorder gebruikt.

Soorten minaretten[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende types van minaretten. 1. Irak 2. Marokko 3. Turkije 4. India, 5. Egypte 6. Azië.

Minaretten hebben een grote verscheidenheid in grootte, vorm, materiaal en detail. Toch kan men stellen dat bijvoorbeeld de Turkse moskee-architectuur vaak ronde minaretten kent en de Maghrebijnse (Noord-Afrika) doorgaans vierkante. Dit heeft bijvoorbeeld de vorm bepaald van veel minaretten van de moskeeën in het voormalige Al-Andalus (Spanje en Portugal). De minaretten daarentegen uit het oude Perzië (het huidige Iran) zijn vaak wat spitser van vorm.

Naast bouwtradities zullen constructieve overwegingen zeker een rol hebben gespeeld. Ongeacht zijn vorm heeft een minaret een of meerdere rondgangen en een wenteltrap. De Giralda, een oorspronkelijke minaret van de voormalige moskee in het Spaanse Sevilla, heeft zelfs hellingbanen en tussenbordessen zodat de muezzin per paard of ezel naar boven kan.

Minaretten worden vaak bekroond door een versiersel in de vorm van een of meer bollen met daarboven een maansikkel. Op Marokkaanse minaretten staat deze maansikkel onder een hoek, op Turkse minaretten staat de maansikkel ('alem') met de punten opwaarts gericht.

Minarettenverbod[bewerken | brontekst bewerken]

In Zwitserland geldt sinds een referendum in 2009 een grondwettelijk verbod op het bouwen van minaretten. Dit referendum was zeer controversieel en lokte zowel in Zwitserland als in het buitenland uiteenlopende reacties uit. Zwitserland telde op het moment van het referendum 4 minaretten. De 4 minaretten bevinden zich in Genève, Zürich, Winterhur en Wangen bei Olten.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Minarets van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.