Minervaplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Minervaplein
Minervaplein, noordzijde.
Geografische informatie
Stadsdeel Amsterdam-Zuid
Algemene informatie
Genoemd naar Minerva

Het Minervaplein is een plein in stadsdeel Zuid in Amsterdam. Het plein is vernoemd naar Minerva, de Romeinse godin van het verstand en de geest.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het Minervaplein wordt van oost naar west doorkruist door de Stadionweg. De huizen aan het plein liggen dieper naar achter dan de huizen aan de Stadionweg, waardoor het 'plein-effect' wordt gecreëerd. Aan de oostzijde van het plein bevindt zich de Beethovenstraat en aan de westelijke zijde het Olympiaplein. Van noord naar zuid wordt het plein doorkruist door de brede Minervalaan. Het Minervaplein sluit vooral aan bij de Minervalaan door o.m. gazons en beplanting en veel minder bij de Stadionweg. Dit wordt in de hand gewerkt doordat vanaf de Stadionweg de toegangen tot het plein aanzienlijk zijn versmald door de bebouwing van het plein aan weerszijden vier meter over het trottoir te doen uitstrekken. Dit betreft de eerste en hogere verdiepingen, niet de begane grond, zodat voetgangers onder de uitstekende bebouwing doorlopen. De Stadionweg lijkt hierdoor evenwel ineens tweemaal vier meter smaller te worden, totaal dus ineens acht meter smaller, alvorens in het tientallen meters brede Minervaplein op te gaan.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Gedenkteken Prof. Dr. Dirk Durrer

Het Minervaplein heeft vooral een woonfunctie. Het plein bestaat uit acht grote blokken gebouwd in de classicistische stijl van de Amsterdamse School. De twee koppen aan de noordzijde van het plein zijn rijksmonumenten, terwijl de overige zes koppen gemeentelijke monumenten zijn (vijf van de zes sedert eind 2012; de kop aan de noordoostzijde was al langer gemeentelijk monument).

Bij de toekenning van de status van gemeentelijk monument aan de resterende vijf koppen eind 2012 heeft een rol gespeeld dat zo de aanliggende bebouwing van het Minervaplein in het geheel monumentale status verkreeg; het plein werd volledig omsloten. Opgemerkt werd: "Dit plein met de aanliggende bebouwing is zo groots en monumentaal ontworpen (in samenhang met de as van de Minervalaan), dat het uniek is in Nederland."[1]

De begane grond van de twee woonblokken aan de noordzijde van het plein heeft geen commerciële bestemming. Die van de overige zes woonblokken wordt grotendeels ingenomen door kantoren en winkels. Ambulante handel vindt plaats vanuit twee solitaire standplaatsen (beide bloemen, zeven dagen in de week) èn bijeen op een kleinschalige warenmarkt (biologische producten, alleen vrijdag).

Het plantsoentje in de zuidoostelijke hoek van het plein verkreeg in op 16 april 1986 de benaming Professor Durrerplantsoen, naar de Amsterdamse cardioloog Dirk Durrer. Hier staat ook het Gedenkteken Prof. Dr. Dirk Durrer, dat door prinses Juliana op 28 mei 1986 werd onthuld.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Midden op het plein zijn twee haltes elk in één richting. Sinds 1929 rijdt tramlijn 24 over het Minervaplein.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege zijn schoonheid wordt het plein vaak gebruikt voor tv-opnames en reclamespotjes voor tv.

Zie de categorie Minervaplein, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.