Mingus Dagelet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mingus Dagelet
Mingus Dagelet
Algemene informatie
Volledige naam Domingus Hans Dagelet
Geboren 1991
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2010 - heden
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Domingus Hans (Mingus) Dagelet (Amsterdam, 13 november 1991) is een Nederlands film- en theateracteur en muzikant. Hij studeerde in 2016 af als acteur aan de Toneelacademie Maastricht.

Film en televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Dagelet speelde rollen in bioscoopfilms als Razend, Een Echte Vermeer, Mannenharten 2 en de hoofdrol in Koning van Katoren. Hij kreeg daarnaast rollen in televisieseries zoals Vrijland, Overspel, Divorce, Dokter Deen en het Sinterklaasjournaal

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Dagelet speelde samen met familieleden in meerdere muzikale kindervoorstellingen in 2000, 2001, 2004, 2005 en 2009. In 2015 speelde Dagelet in de voorstelling Summer of ’96 bij NT-jong in coproductie met Het Nationale Toneel (nu Het Nationale Theater genoemd) onder regie van Casper Vandeputte.

Verder heeft hij met Ivo van Hove gewerkt in de voorstelling De Stille Kracht van Toneelgroep Amsterdam (zomer 2017 te zien in Moskou en eind dat jaar in de Amsterdamse Stadsschouwburg). En in 2016 was hij te zien in de voorstelling De Zender van het Nationale Toneel onder regie van Joost van Hezik.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 2009 tot 2011 volgde Dagelet de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam waar hij drums heeft gestudeerd. In 2009 trad hij op met Doeshka Vrede, Maarten van der Grinten en Friederike Darius op het The Hague Jazz festival.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is de zoon van acteur Hans Dagelet en altvioliste Esther Apituley. Charlie Chan Dagelet, Tatum Dagelet en Dokus Dagelet zijn zussen en Monk Dagelet is zijn jongere broertje.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films
Televisie
  • 2015 Goalmouth, seizoen 2 - Diverse rollen en presentatie
  • 2014 Goalmouth, seizoen 1 - Diverse rollen en presentatie
Theater
  • 2015 - 2017 De Stille Kracht; Toneelgroep Amsterdam; regie: Ivo van Hove