Mini-pc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links een mini-pc, rechts een dvd-station

De mini-pc is een kleine volwaardige pc waarbij tijdens het ontwerp de nadruk heeft gelegen op de afmetingen. Bij desktop-pc systemen kan een overweging zijn om een grote pc-kast te ontwerpen om daarmee voldoende ruimte te creëren voor 3,5" disk-sleuven en dvd-stations. Voor mini-pc's is een groot aantal sleuven niet gewenst en zal een dvd-station niet intern worden opgenomen.

Uit ruimte-overwegingen is de mini-pc doorgaans voorzien van één 2,5" harde schijf (HDD) of één solid state drive (SSD).

Aangezien bij het ontwerp van de mini-pc de focus ligt op de geringe afmetingen wordt intern niet de meest krachtige CPU opgenomen. Opgenomen vermogen van de CPU moet laag zijn omdat warmte-afvoer via dissipatie over een klein oppervlak zal moeten plaatsvinden. Een bijkomende gewenste eigenschap is dat de moderne mini-PC fanless is. Aanvankelijk zag men de mini-pc vooral voor consumenten toepassingen als media-player en interface tussen internet en de tv.

Besturingssystemen waren aanvankelijk vergelijkbaar met die van de desktop-pc's, maar er is een ontwikkeling naar Android en Windows 7 of 8.1 embedded in geval van mini-pc's voor consumenten-toepassingen. Voor industriële toepassingen worden door een groot aantal producenten inmiddels ook mini-pc systemen ontwikkeld.

De focus bij de ontwikkeling van een industriële mini-pc ligt iets minder op afmetingen en meer op:

  • Voedingsspanning: in de industrie doorgaans een gebied van 10 tot 30 Volt DC, zodat ze gevoed kunnen worden uit zowel 12VDC of 24VDC voedingsbron.
  • Temperatuurbereik
  • Aanwezigheid van één of meerdere COM-poorten, bij voorkeur zowel RS232 als RS485. In de industrie wordt RS232 en RS485 nog veelvuldig gebruikt voor communicatie naar externe apparatuur zoals kaartlezers, radiomodems en PLC-systemen.
  • Aanwezigheid van meerdere USB-poorten
  • Montagemogelijkheid op de montageplaat van een schakelkast of montagemogelijkheid op DIN-rail

In de industrie wordt de mini-pc ingezet in toepassingen als:

  • besturing van delen van machines en productie
  • gegevensverzameling
  • presentatie/ informatie
  • interface-doeleinden