Minifig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Minifig is de benaming die internationaal gebruikt wordt voor de kleine poppetjes die deel uitmaken van het speelgoed LEGO.

Uiterlijk[bewerken]

Minifigs zijn ontworpen als kleine mensjes om de LEGO-wereld te bevolken. Ze bestaan uit een onderlijf met twee beweegbare benen aan een heupgewricht, een bovenlijf, 2 losse armen uit één stuk, 2 losse handen (meestal geel) en een hoofd met een gezicht. De benen, het heupgewricht, het bovenlijf en de armen kunnen verschillende kleuren hebben. Het bovenlijf is vaak bedrukt om kleding na te bootsen. Om de minifig aan te kleden zijn in de loop der tijd heel veel verschillende artikelen ontwikkeld, zoals hoeden, helmen, baarden, zuurstofflessen, schilden, capes en zwemvliezen. Daarnaast is er een grote hoeveelheid objecten zoals scheppen, bezems, zwaarden, speren en geweren.

Geschiedenis[bewerken]

In 1975 werden de eerste minifigs gebruikt. Deze waren op dezelfde schaal als de huidige minifigs maar waren meer gestileerd. Het hoofd had geen gezicht, de armen waren onderdeel van het bovenlijf en het onderlijf bestond uit één geheel. In 1978 kregen de minifigs een eenvoudig gezicht bestaande uit twee stippen als ogen en een boogvormige lijn als mond. Vanaf 1989 kregen de minifig-hoofden een gezicht met een bepaald karakter. De piraten-minifigs beschikten vanaf dit jaar ook over een houten been of een haak in plaats van een hand.