Minimale polynoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de galoistheorie, een deelgebied van de wiskunde, is bij een gegeven getal α de minimale polynoom de irreducibele polynoom van de kleinste graad, waarvan α een nulpunt is. Wanneer is gegeven dat α een algebraïsch getal is, is de minimale polynoom van α uniek bepaald. Getallen die geen algebraïsch getal zijn, die geen nulpunt zijn van een polynoom, hebben dus ook geen minimale polynoom. De coëfficiënt voor de hoogste macht van de variabele van de minimale polynoom is 1, of anders: de hoogste macht van de variabele van de minimale polynoom heeft geen coëfficiënt.

Bestaan[bewerken]

Veronderstel dat L de galois-uitbreiding is van een lichaam K en stel αL. Als α algebraïsch is over K dan is de verzameling van alle polynomen

een niet-nul ideaal in K[x]. Hieruit volgt dat deze verzameling wordt voortgebracht door een unieke polynoom , waarvan de coëfficiënt van de hoogste macht van x gelijk aan 1 is. Dit is de minimale polynoom van α over K genoemd en wordt genoteerd met of met .[1]

Dit is erop gebaseerd, dat de polynoom van α over K de enige monische irreducibele polynoom in K[x] is, waarvan α een nulpunt is.

Voorbeeld[bewerken]

Zij met . Beschouw . Deze polynoom is irreducibel want het heeft, wegens de keuze van d, geen nulpunten in . Hieruit volgt dat de minimale polynoom is van α over . In het bijzonder geldt dat een lichaam (Nederlands) of veld (Belgisch) is.

  1. (en) Steven Roman, Field Theory, Volume 13, Graduate Texts in Mathematics, Springer-Verlag 2006, 32-33