Minister voor Medische Zorg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De minister voor Medische Zorg iss een Nederlandse minister zonder portefeuille die in 2017 werd ingesteld bij het kabinet-Rutte III. In het eindverslag van de formateur werd de nieuwe ministerspost voor het eerst officieel genoemd. De post valt onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het takenpakket van deze minister omvatte op moment van instelling bij het kabinet-Rutte III:[1]

Voorts vallen onder de verantwoordelijkheid van de minister:

Minister voor deze post was tot 19 maart 2020 Bruno Bruins (VVD).[2] De minister verzocht de koning tot ontslag wegens oververmoeidheid, dat werd ingewilligd. Op 20 maart kondigde Mark Rutte aan dat Martin van Rijn (PvdA) voor drie maanden deze post zou gaan bekleden.[3] Vervolgens werd op 9 juli 2020 Tamara van Ark benoemd als minister voor Medische Zorg. Op 3 september 2021 verviel deze post, omdat Van Ark aftrad vanwege nekklachten. Het takenpakket werd overgenomen door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Paul Blokhuis van hetzelfde departement.

In het kabinet-Rutte IV keerde deze post terug onder de naam minister voor Langdurige Zorg en Sport. De minister voor deze post werd Conny Helder. Na beëdiging van Conny Helder tot minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is Pia Dijkstra op 2 februari 2024 benoemd tot minister voor Medische Zorg in het kabinet-Rutte IV.