Ministerie van Financiën (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ministerie van Financiën
Logo rijksoverheid.svg
Gevel van het ministerie
Gevel van het ministerie
Functiehouders
Minister Wopke Hoekstra
Staatssecretaris Menno Snel
Secretaris-generaal Manon Leijten
Geschiedenis
Opgericht 12 maart 1798
Algemeen
Land Vlag van Nederland Nederland
Adres Korte Voorhout 7, Den Haag
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Politiek
Atrium,vergaderzalen en binnentuin
De Platanenhof

Het ministerie van Financiën is in Nederland het ministerie dat zich bezighoudt met de financiën van het land: de begroting, de belastingen en de staatskas.

Sinds 26 oktober 2017 is Wopke Hoekstra (CDA) de minister van Financiën. De staatssecretaris was Menno Snel (D66) (belast met onder meer fiscale aangelegenheden, financiën decentrale overheden en kansspelen).

Taken[bewerken]

Het ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor de inkomsten en uitgaven van het Rijk. Het ziet erop toe dat het geld van de Nederlandse overheid doelmatig wordt besteed.

Tevens is het ministerie van Financiën verantwoordelijk voor het binnenlands financieel-economisch beleid, dat wil zeggen de grote lijnen van de inkomsten en uitgaven van bedrijven en burgers.

Het ministerie houdt verder toezicht op het functioneren van de financiële markten, de financiële instellingen en het betalingsverkeer.

Ten slotte is het ministerie verantwoordelijk voor de afstemming van het financieel-economisch beleid op Europees en mondiaal niveau.

Organisatie[bewerken]

Organisatorisch is de taakverdeling als volgt:

Bij het ministerie van Financiën te Den Haag werken circa 1400 mensen. Er is echter ook een aantal decentrale onderdelen:

 • De 30.000 medewerkers van de Belastingdienst werken in regiokantoren in het hele land.
 • De Douane (valt onder de Belastingdienst)
 • De FIOD-ECD (valt onder de Belastingdienst)
 • De Directie Domeinen Roerende Zaken (beheert de Roerende zaken van de rijksoverheid)

De minister is verantwoordelijk voor het financieel-economisch beleid en de begrotingstaken. De staatssecretaris is verantwoordelijk voor het fiscale beleid, voor de Belastingdienst, het muntwezen en de dienst Domeinen.

Huisvesting[bewerken]

Het ministerie van Financiën is gevestigd aan het Korte Voorhout 7 te Den Haag, in een opvallend gebouw dat het in Nederland bekendste voorbeeld is van het representatief bouwen in ruw beton, op een wijze die enigszins verwant is aan het brutalisme. Het complex werd gebouwd in de jaren 70 op een open plek waar het Paleis van Justitie door het bombardement op het Bezuidenhout was verwoest. De nieuwbouw uit de jaren 70 van de 20e eeuw was een ontwerp van Rijksbouwmeester Jo Vegter en diens assistent Mart Bolten.

Van 2006-2008 is dit pand in opdracht van de Rijksgebouwendienst ingrijpend gerenoveerd via een publiek-private constructie. Het ministerie zat tijdens de renovatie in het Prinsenhof in de wijk Bezuidenhout. Op 1 november 2008 trok de eerste afdeling weer in het vernieuwde gebouw.

Het huidige gebouw heeft een meer open karakter gekregen. De buitenkant heeft veel glas, waardoor ook de wintertuin op de hoek en een kleinere tuin op de bovenste verdieping te zien zijn. De binnentuin op de begane grond is tijdens kantooruren opengesteld en wordt de Platanenhof genoemd.

De garages zijn gedeeltelijk vervangen door vergaderzalen, maar zij zijn ook rondom uitgebreid, zodat geen parkeerplaatsen verloren zijn gegaan. Bezoekers van de Koninklijke Schouwburg kunnen van een deel van deze garage gebruikmaken. Een aantal plaatsen wordt aan omwonenden verhuurd.

voormalig Paleis van Justitie[bewerken]

Het vroegere paleis van Prins Frederik (de broer van Koning Willem II) was een ontwerp van de Rijksbouwmeester der Landsgebouwen te Brussel, Charles Vander Straeten, en zijn Haagse assistent Adriaan Noordendorp. De Staat kocht het paleis en de bijbehorende grond in 1900 ten behoeve van de huisvesting van het Paleis van Justitie; erachter werd een Huis van Bewaring opgetrokken naar ontwerp van de Hoofdingenieur-Architect der Gevangenissen en Gerechtsgebouwen, Willem Metzelaar. Justitie had tot het bombardement van 1945 huisnummer 11.

Geschiedenis[bewerken]

Het ministerie van Financiën is een van de oudste ministeries (samen met Buitenlandse/Binnenlandse Zaken, Justitie en Defensie). Het bestaat sinds 1798 (een schatkistbewaarder bestaat al sinds 1588), toen de regering het Uitvoerend Bewind heette in de Bataafse Republiek.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van Nederlandse ministers van Financiën en Lijst van Nederlandse staatssecretarissen van Financiën.

Aandeelhouder[1][bewerken]

Aandelen in het beheer van het ministerie[bewerken]

Het ministerie van Financiën is voor het overgrote deel van de staatsdeelnemingen de aandeelhouder namens de Nederlandse staat. Het ministerie is (mede-)eigenaar van de volgende bedrijven:

Overige staatsdeelnemingen[bewerken]

Overige staatsdeelnemingen, deze worden dus niet beheerd door het ministerie van Financiën.

 • Energie Beheer Nederland B.V. (100%) | Beheer door: ministerie van Economische Zaken
 • N.V. Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (99,9%) | Beheer door: Min. EZ
 • N.V. Industriebank LIOF (94,4%) | Beheer door: Min. EZ
 • N.V. Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (67,4%) | Beheer door: Min. EZ
 • Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (57,6%) | Beheer door: Min. EZ
 • GasTerra B.V. (10,0%) | Beheer door: Min. EZ
 • Grondexploitatiemaatschappij Meerstad B.V. (10,0%) | Beheer door: Min. EZ
 • NS Railinfratrust B.V. (100%) | Beheer door: Min. IenM
 • Nederlandse Participatie maatschappij voor de Nederlandse Antillen (nvt%) | Beheer door: NIBC

Overgenomen belangen van de Nederlandse Antillen[bewerken]

Deze aandelen belangen zijn tijdelijk overgenomen door de Nederlandse Staat. De correcte invulling moet nog plaatsvinden.

Trivia[bewerken]

 • De Bethlehemkliniek voor kraamvrouwen stond van 1923 tot 1965 aan de Prinsessegracht 8, daar waar nu een deel van het ministerie staat. Binnen, in de gang van het ministerie, hangen een foto en een herinneringsplaat.

Externe links[bewerken]