Mino Cinélu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mino Cinélu
Mino Cinélu
Algemene informatie
Geboren Saint-Cloud, 10 maart 1957
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Genre(s) Jazz, blues, Afro-pop, jazz fusion, rock and roll
Beroep muzikant, componist, producent, programmeur
Instrument(en) drums, percussie, fluit
Label(s) Blue Thumb
Act(s) Miles Davis, Weather Report, Jaco Pastorius
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mino Cinélu (Saint-Cloud, 10 maart 1957) is een Franse muzikant (drums, percussie, fluit), componist, producent en programmeur en wordt meestal voornamelijk geassocieerd met zijn werk als jazzpercussionist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cinélu werd geboren in Saint-Cloud, Hauts-de-Seine. Zijn vader komt uit Martinique en zijn moeder is Frans. Hij was van kinds af aan met muziek bezig omdat zijn vader en twee broers muzikanten waren en begonnen tijd door te brengen en te spelen in verschillende concertzalen zoals de Chapelle des Lombards in de buitenwijken van Parijs. Hij raakte geïnteresseerd in verschillende muziekstijlen zoals jazz, rock, salsa en zelfs in meer esoterische varianten zoals Egyptische gezangen en Romani-muziek. Later breidde hij zijn repertoire uit met fado, flamenco, Afrikaanse muziek, Japanse muziek en Slavische muziek. Het eerste instrument dat Cinélu gebruikte, waren de bongodrums, wat hem ertoe bracht te besluiten te proberen te leven van zijn muziek. Hij speelde vaak de bongo's op straat waar hij voor het eerst experimenteerde met improvisatie. Eind jaren 1970 raakte hij meer en meer geïnteresseerd in het Franse jazzfusioncircuit waar hij veel contacten legde met andere muzikanten en leden van de muziekindustrie. Op verschillende tijden werkte hij samen met Jef Gilson, Chute Libre en Moravagine. Kort daarna begon hij te spelen met artiesten als Bernard Lavilliers, Colette Magny, Gong en Toto Bissainthe.

In 1979 verhuisde hij naar New York. Na een moeilijke start ontmoette hij verschillende muzikanten die in en rond de stad woonden, zoals George Benson, Wayne Shorter, Kenny Barron en Cassandra Wilson. Hij bleef nieuwe instrumenten in verschillende contexten leren. Zo speelde hij bas in een gospelkoor en verdiende hij wat geld door drumlessen te geven. In het begin van de jaren 1980 ontmoette hij Miles Davis tijdens het spelen in een soulband bij de New Yorkse club Mikkel's. Miles bood hem een baan aan als percussionist in zijn groep, waar hij speelde naast de drummer Al Foster van de band. Na een maand repeteren ging Cinelu op tournee met de band van Miles Davis. Zijn verblijf bij Miles Davis leidde tot meer erkenning. Tijdens een concert in de Hollywood Bowl nam Joe Zawinul contact met hem op om zich bij Weather Report aan te sluiten als percussionist, wat hij accepteerde. Tijdens deze periode begon hij met het componeren van muziek, met de hulp van Weather Report-leden Wayne Shorter en Joe Zawinul.

Cinélu speelde ook met Michel Portal nadat Michel hem zag spelen in het Théâtre du Châtelet met Miles Davis. Vanaf de jaren 1990 begon Cinelu aan een solocarrière. Zijn eerste soloalbum Mino Cinelu werd uitgebracht in 2000. Vervolgens kwam Quest Journey, waarop Cinelu samenwerkte met gitaristen Bill Frisell en Gerry Leonard, toetsenist Don Blackman, bassist Leo Traversa, DJ's DJ Logic en Nickodemus [de], zanger Toni Smith en rapper Da Lioness. Quest Journey werd in 2006 gevolgd door La californie.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Met Gong[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1976: Gazeuse!

Met Pat Metheny Group[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1997: Imaginary Day

Met Miles Davis[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1982: We Want Miles
  • 1983: Star People
  • 1984: Decoy
  • 1987: That's What Happened: Live in Germany 1987 (dcd)

Met Weather Report[bewerken | brontekst bewerken]

Solo[bewerken | brontekst bewerken]

Met anderen[bewerken | brontekst bewerken]