Mipam Chökyi Lodrö

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mipam Chökyi Lodrö
Mipam Chokyi Lodro
Tibetaans མི་ཕམ་ཆོས་ཀྱི་བློ་གྲོས་་
Wylie Mi-pham Chos-kyi Blo-gros
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Mipam Chokyi Lodro (Derge, 1952 – Sikkim, 11 juni 2014) was de veertiende shamarpa oftewel shamar rinpoche, een tulku uit de karma kagyütraditie van het Tibetaans boeddhisme. Een tulku is in Tibet een lama die uit mededogen is geïncarneerd om gelovigen te leiden op het pad naar verlichting.

Mipam Chokyi Lodro werd op vierjarige leeftijd erkend door de zestiende karmapa. In 1959 vluchtte hij tijdens de Tibetaanse diaspora naar Sikkim, India en woonde daar tot aan zijn dood.

Karmapa-controverse[bewerken | bron bewerken]

Zie Karmapa-controverse voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na het overlijden van de zestiende karmapa in 1981, nam hij de taak op zich om een nieuwe karmapa te vinden. De shamarpa had een lijst van kandidaten gekregen en Trinley Thaye Dorje was de meest waarschijnlijke kandidaat. Shamarpa nam vervolgens een geheime route naar Tibet om de jongen te bezoeken en keerde terug naar India waar hij Trinley Thaye Dorje erkende als zeventiende karmapa. De Karmapa-controverse bestaat eruit dat de tai situ, eveneens een tulku uit de karma kagyütraditie, Orgyen Trinley Dorje aanwees. Zowel de Volksrepubliek China als de veertiende dalai lama erkenden deze kandidaat.

Overlijden[bewerken | bron bewerken]

Op 11 juni 2014 overleed hij aan een hartstilstand.[1]

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Voorganger:
Trinley Künkyab
14e shamarpa
sinds 1952
Opvolger:
n.v.t.
Zie de categorie Mipam Chökyi Lodrö van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.