Mirjam Bikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mirjam Bikker
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Mirjam Hannah Bikker
Geboren 8 september 1982
Geboorteplaats Gouda
Functie Lid Eerste Kamer
Sinds 9 juni 2015
Partij ChristenUnie
Religie Protestants
Titulatuur mr.
Politieke functies
2006-2013 Lid gemeenteraad van Utrecht (fractievoorzitter)
2015-2021 Lid Eerste Kamer
2019-2021 Fractievoorzitter Eerste Kamer
2021-heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Mirjam Hannah Bikker (Gouda, 8 september 1982) is een Nederlandse politica namens de ChristenUnie. Sinds 31 maart 2021 is ze lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bikker bracht haar jeugd door in Moordrecht en Nunspeet. Ze volgde het VWO op het Lambert Franckenscollege in Elburg. Vervolgens studeerde zij rechten (met als specialisatie staats- en bestuursrecht) aan de Universiteit Utrecht, waar zij in 2007 afstudeerde. In haar studententijd was ze voorzitter van de Utrechtse studentenvereniging Sola Scriptura, een plaatselijke afdeling van de overkoepelende reformatorische studentenvereniging CSFR. Ook was Bikker medewerker van de lokale afdeling van de ChristenUnie in Utrecht.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2006 tot 2013 was Bikker lid van de gemeenteraad van Utrecht. Landelijke aandacht kreeg zij nadat zij zich zorgen had gemaakt over een grote reclameaffiche met een afbeelding van een vrouw in een gouden bikini die op de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht kwam te hangen.[1] Zij kreeg veel kritiek op deze zorgen. Tien jaar later keek ze met gemengde gevoelens terug op deze periode van haar raadslidmaatschap. Bikker heeft zich gedurende haar raadsperiode ingespannen tegen de misstanden bij de raamprostitutie aan het Zandpad, wat leidde tot sluiting van deze locatie.[2]

Vanaf 2013 tot haar verkiezing als Eerste Kamerlid in 2015 was Bikker beleidsmedewerker van de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. Tijdens de Eerste Kamerverkiezingen van 2015 werd Bikker gekozen als lid van de Eerste Kamer. Van 13 september 2016 tot 21 december 2016 werd zij in verband met zwangerschaps- en bevallingsverlof vervangen door Herman Sietsma.

Eind oktober 2018 maakte het partijbestuur bekend dat zij Bikker had voorgedragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2019.[3] Op 24 november 2018 stemde het partijcongres in met de voordracht.

Op 9 oktober 2020 maakte het partijbestuur bekend dat Bikker voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 wordt voorgedragen.[4][5] Ze werd verkozen met haar derde plaats op de lijst, en nam vanaf 31 maart 2021 plaats in de Tweede Kamer, waarmee ze de Eerste Kamer verliet.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Mirjam Bikker is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Gouda. Zij is lid van de Protestantse Kerk in Nederland in haar woonplaats.