Mirjam Bikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mirjam Bikker
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Mirjam H. Bikker
Geboren 8 september 1982
Geboorteplaats Gouda
Functie Lid Eerste Kamer
Sinds 9 juni 2015
Partij ChristenUnie
Religie Protestantse Kerk in Nederland
Politieke functies
2006-2013 Lid gemeenteraad van Utrecht (fractievoorzitter)
2015-heden Lid Eerste Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Mirjam H. Bikker (Gouda, 8 september 1982) is een Nederlands politicus namens de ChristenUnie.

Opleiding[bewerken]

Bikker studeerde rechten (met als specialisatie staats- en bestuursrecht) aan de Universiteit Utrecht, waar zij in 2007 afstudeerde. In haar studententijd was ze voorzitter van de Utrechtse studentenvereniging Sola Scriptura, een plaatselijke afdeling van de overkoepelende reformatorische studentenvereniging CSFR.

Politieke loopbaan[bewerken]

Van 2006 tot 2013 was Bikker lid van de gemeenteraad van Utrecht. Landelijke aandacht kreeg zij vooral nadat zij zich zorgen had gemaakt over een grote promotieposter met een afbeelding van een vrouw in een gouden bikini die op de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht kwam te hangen.[1] Tien jaar later keek ze met gemengde gevoelens terug op haar periode als raadslid; ze was trots op de aanpak van misstanden bij de raamprostitutie aan het Zandpad wat leidde tot sluiting.[2]

Sinds 2013 is Bikker beleidsmedewerker van de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2015 werd Bikker gekozen als lid van de Eerste Kamer. Van 13 september 2016 tot 21 december 2016 werd zij vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof vervangen door Herman Sietsma.

Eind oktober 2018 maakte de partijtop bekend dat zij Bikker had voorgedragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2019. Op 24 november 2018 stemt het partijcongres over de voordracht.[3]

Persoonlijk[bewerken]

Mirjam Bikker is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Gouda. Zij is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).