Mastiek maken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mise en place)
Ga naar: navigatie, zoeken

Mastiek maken is een in de Nederlandse en Vlaamse horeca gebruikte term, die inhoudt dat werkplekken, de gastenruimten en bedrijfsbezittingen zo snel als mogelijk worden opgeruimd of weer worden gereedgemaakt voor nieuw gebruik en de ontvangst van gasten. In andere taalgebieden gebruikt men hiervoor de Franse term mise-en-place. Mastiekwerkzaamheden worden vaak onderscheiden in activiteiten die nodig zijn om het bedrijf gereed te maken voor het bezoek van gasten en na afloop van het bezoek, maar vinden ook plaats in de keuken zodra zich daar de gelegenheid toe voordoet.

De term wordt vaak onderling gebruikt met Mise-en-place (Frans voor "op zijn plaats zetten/leggen"), hoewel dit technisch gezien een vervolg is op Mastiek maken. De term slaat op de voorbereidingen die getroffen worden in een keuken, bijvoorbeeld het maken van garnituur, het blancheren van groenten of het trekken van bouillon.

Algemeen[bewerken]

In horecabedrijven worden de rustige uren door het personeel gebruikt om de ontvangstruimten, keuken en andere dienstruimten en materialen te onderhouden. Tijdens de ontvangst van gasten is het hiervoor meestal te druk en ook hoort de aandacht gericht te zijn op een goede ontvangst en dienstverlening. Het gebruik van de term mastiek klinkt typisch, maar de aanduiding is voor dit type van voorbereidende werkzaamheden nog steeds in gebruik.

Voorafgaand aan het bezoek[bewerken]

Mastiekwerkzaamheden die voorafgaand aan het bezoek kunnen plaatsvinden zijn onder andere:

 • het op orde brengen van de ontvangstruimten
 • het wassen en strijken van tafelkleden
 • tafels dekken
 • het poetsen van bestek en ander zilver;
 • het reinigen en bijvullen van menage/specerijenstellen;
 • het aanvullen en reinigen van glaswerk;
 • het aanvullen van linnengoed;
 • het verhelpen van defecten aan interieur of geluidsapparatuur.

In de keuken[bewerken]

Mastiek maken voorafgaand of tijdens het koken is, onder andere, het direct na gebruik schoonmaken en afwassen van pannen, messen en de werkoppervlakken, zodat er niets in de weg staat en al deze zaken onmiddellijk kunnen worden hergebruikt. Hygiëne is hierbij van belang, maar ook het zo optimaal mogelijk benutten van de beschikbare ruimte en materialen in de keuken.

Voorafgaand aan het koken, kunnen er sausen, of bouillons worden getrokken, vis worden gefileerd, ingewikkelde nagerechten voorbereid en andere zaken in orde gebracht om in de keuken tijdens vol bedrijf zo efficiënt mogelijk te werken.

Na afloop van het bezoek[bewerken]

Na het sluiten van een horecabedrijf betreffen de mastiekwerkzaamheden vaak:

 • het afhalen en wassen van het gebruikte tafellinnen;
 • afwassen en spoelen van vaatwerk;
 • het invullen van bestellijsten, zoals voor het bijvullen van de menage(kruiden, peper en zoutstellen) op de tafels en het aanvullen van wijnen, bar/buffet;
 • het weghalen van de gebruikte tafeldecoratie, zoals bloemen en tafelstukken.

Uiteraard verschillen de werkzaamheden al naar gelang het soort bedrijf. Behalve het zo nuttig mogelijk inzetten van het beschikbare personeel, vergemakkelijken mastiekwerkzaamheden de bedrijfsvoering en het verzorgen van een goede dienstverlening. Door het grote belang ervan hanteert men in de meeste horecabedrijven een checklist.

Externe links[bewerken]