Misery (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Misery
Misery
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Rob Reiner
Producent Steve Nicolaides
Rob Reiner
Andrew Scheinman
Jeffrey Stott
Scenario William Goldman
Gebaseerd op Misery
van Stephen King
Hoofdrollen James Caan
Kathy Bates
Muziek Marc Shaiman
Montage Robert Leighton
Cinematografie Barry Sonnenfeld
Productiebedrijf Castle Rock Entertainment
Nelson Entertainment
Distributie Columbia Pictures
Première 29 november 1990
(Los Angeles)
Vlag van Nederland 29 maart 1991
Genre Psychologische thriller
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 20 miljoen
Opbrengst US$ 61,3 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Misery is een Amerikaanse psychologische thriller uit 1990. Regisseur Rob Reiner verfilmde hiervoor het gelijknamige boek van Stephen King uit 1987.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Auteur Paul Sheldon is vooral bekend van zijn romanserie Misery over het leven van Misery Chastaine. In zijn laatst geschreven, nog te verschijnen, boek laat hij Misery sterven. Hij rijdt door de sneeuw van zijn hotel naar zijn uitgever, maar krijgt een ongeluk. Hij wordt uit het autowrak gered door een vrouw.

Sheldon ontwaakt in het zeer afgelegen huis van Annie Wilkes, een groot fan van Sheldons boeken en dan vooral van de serie Misery-boeken. Annie is verpleegster geweest en verzorgt Sheldon goed. Intussen is ze het manuscript van het laatste Misery-boek aan het lezen. Als ze erachter komt dat haar geliefde romanpersonage gestorven is, wordt ze woedend en laat ze voor het eerst haar waanzinnige kant zien. Ze dwingt Sheldon zijn nieuwste boek te verbranden en een nieuw Misery-boek te schrijven, waarin Misery weer tot leven komt. Sheldon begint aan het nieuwe boek. Zodra hij echter genoeg hersteld is, tracht hij uit zijn kamer te ontsnappen, zodra Annie weg is. Als Annie hierachter komt, breekt ze zijn enkels door er met een grote hamer op te slaan.

Intussen is de sheriff druk op zoek naar Sheldon. Hij komt op Annies spoor en gaat naar haar huis. Daar vindt hij Sheldon, maar voordat hij iets kan doen, wordt hij door Annie doodgeschoten. Zij beseft dat er snel nieuwe politie zal komen en wil Sheldon en zichzelf van het leven beroven. Sheldon weet Annie te overtuigen hem eerst het boek te laten voltooien. Als het boek af is, steekt Sheldon het in brand. Annie wordt hier zo door afgeleid dat Sheldon haar kan neerslaan met zijn typemachine. Ze is echter niet meteen bewusteloos en er ontstaat een gevecht met de woedende Annie. Sheldon wint dit uiteindelijk door haar met een ijzeren varkensbeeldje op haar hoofd te slaan, waardoor ze sterft.

Na Annie's dood is Paul al snel weer vrij. Hij heeft echter wel een trauma aan de vreselijke ervaring overgehouden. Hij denkt overal Annie te zien. En nadat een vrouwelijke ober in een restaurant tegen hem zegt dat ze een grote fan van hem is, bedankt Paul haar, maar hij wordt toch een klein beetje bang.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
James Caan Paul Sheldon
Kathy Bates Annie Wilkes
Richard Farnsworth Sheriff Buster McCain
Frances Sternhagen Virginia McCain
Lauren Bacall Marcia Sindell
J.T. Walsh Sherman Douglas

Casting[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel de casting van de vrouwelijke als van de mannelijke hoofdrol verliep moeizaam. De vrouwelijke hoofdrol werd aangeboden aan Jessica Lange, Roseanne Barr, Anjelica Huston, Bette Midler, Mary Tyler Moore, Rosie O'Donnell en Barbara Streisand, die allen weigerden. Voor de mannelijke hoofdrol pasten Harrison Ford, Mel Gibson, Michael Douglas, Robert De Niro, Dustin Hoffman en Robert Redford. De rol werd ook aangeboden aan Jack Nicholson, die weigerde omdat hij na zijn rol in The shining niet te veel met het werk van Stephen King wilde vereenzelvigd worden. Warren Beatty was ook lang in de running. Rob Reiner schaarde zich aanvankelijk enkel als producent achter het project en hij contacteerde George Roy Hill voor de regie. Maar deze weigerde wegens een gruwelijke scène in het scenario, die uit de uiteindelijke film werd geknipt. Reiner besloot dan zelf te regisseren en hij heeft ook een cameo als helikopterpiloot.[2]