Miss America (Marvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Miss America
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Marvel Mystery Comics #49 (Nov. 1943)
Bedenker(s) Otto Binder
Al Gabriele
Stemartiest(en) Kathy Garver
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Madeline Joyce
Familie Robert Frank (man), Nuklo (zoon)
Lid (geweest) van All-Winners Squad, Liberty Legion, Invaders
Superkrachten Bovenmenselijke kracht. Kan vliegen.

Miss America (Madeline Joyce Frank) is een superheldin uit de strips van Marvel Comics. Ze maakte haar debuut in Marvel Mystery Comics #49 (Nov. 1943), en werd bedacht door Otto Binder en Al Gabriele.

Publicatiegeschiedenis[bewerken]

Toen tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog de superhelden minder populair werden, probeerden uitgeverijen met nieuwe verhalen en personages toch hun publiek vast te houden. Om een nieuw publiek van jonge vrouwelijke lezers aan te trekken begon men met het introduceren van meer superheldinnen. Voorbeelden hiervan waren Wonder Woman, Blonde Phantom, Golden Girl, Namora, Sun Girl en Miss America.

Na twee optredens in Marvel Mystery kreeg Miss America haar eigen stripserie, Miss America Comics, begin 1944. Vanaf deel twee kreeg deze stripserie meer een tijdschriftformat. De serie liep 126 delen. In 1953 keerde de strip weer terug naar zijn oorspronkelijke formaat.

Biografie[bewerken]

Madeline Joyce werd geboren in Washington, D.C.. Ze was het nichtje van radiomagnaat James Bennet. James was een sponsor van Professor Lawson, een wetenschapper die naar eigen zeggen superkrachten had gekregen via een apparaat dat door de bliksem was getroffen. Joyce knoeide in het geheim wat met dit apparaat gedurende een onweersbui, en kreeg zo zelf ook superkrachten. Ze werd bovenmenselijk sterk en kon vliegen. Ze nam de naam van Miss America aan, en begon haar carrière als held.

Ze was lid van de All-Winners Squad, waarin ze samen vocht met Captain America en Bucky, de originele Human Torch en Toro, Namor the Sub-Mariner, en de Whizzer. Rond deze tijd werd ze een van de weinige superhelden die een bril nodig had.

Miss America trouwde uiteindelijk met Robert Frank. Omdat de twee helden allebei waren blootgesteld aan radioactiviteit, werd hun eerste kind de radioactieve mutant Nuklo. Toen Joyce haar tweede kind verwachtte, stierven zowel zij als haar kind door stralingsziekte die ze had opgelopen van haar eerste kind.

In 2006 keerde Miss America even terug uit de dood voor de miniserie X-Statix Presents: Dead Girl.

In andere media[bewerken]

Miss Amerca deed mee in de serie Spider-Man: The Animated Series. Ze kwam voor in de verhaallijn “Six Forgotten Warriors” uit het vijfde seizoen van deze serie.

Andere versies[bewerken]

Bron[bewerken]