Missak Manouchian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manouchian portrait crop.jpg

Missak Manouchian (Armeens: Միսաք Մանուշյան), bekend als Michel Manouchian, (Hısn-ı Mansur, 1 september 1906 - Mont Valérien, 21 februari 1944) was een dichter van Armeense afkomst en lid van het Franse verzet. Hij was getrouwd met Mélinée Manouchian.

Hij werd geboren in het Ottomaanse Rijk en op zevenendertigjarige leeftijd gefusilleerd in het fort van Mont Valérien.

Als overlevende van de Armeense genocide, opgeleid als timmerman, vluchtte hij in 1925 naar Frankrijk, het land dat zijn voorkeur had. Als arbeider raakte hij betrokken bij de antifascistische strijdlust van de communistische beweging na de crisis van 6 februari 1934, en in juli 1935 werd hij kaderlid van de Communistische Internationale door de leiding over te nemen van de krant Zangou, uitgegeven door de Franse afdeling van het HOC (Section française du Comité de secours pour l'Arménie), het Hulpcomité voor Armenië (Comité de secours pour l'Arménie), en vervolgens van de Frans-Armeense Volksunie (Union populaire franco-arménienne), de opeenvolgende vriendelijke organisaties van de Bond van Arbeidsmigranten (Main-d'œuvre immigrée) bij de Armeense arbeiders.

Hij sloot zich aan bij het verzet in 1941, toen het Molotov-Ribbentroppact werd verbroken, en sloot zich in februari 1943 aan bij de FTP-MOI (Francs-tireurs et partisans - Main-d'œuvre immigrée) in de Parijse regio. Toen het aantal arrestaties toenam, werd hij in augustus 1943 gekozen tot militair commissaris en drie maanden later werd hij gearresteerd. Hij was een figuur van gewapend verzet, in tegenstelling tot de afwachtende houding die sommigen voorstonden, en stierf "als een gewoon soldaat van het Franse Bevrijdingsleger" met tweeëntwintig van zijn kameraden van de Rode Affiche (Affiche Rouge), "vreemdelingen en toch onze broeders".

De Rode Affiche is een Duitse propagandaposter die tijdens de bezetting massaal in Frankrijk werd opgehangen, in het kader van de terdoodveroordeling van 23 leden (inclusief Missak Manouchian) van de Francs-Tireurs et Partisans - Main-d'Œuvre Immigrée (FTP-MOI), verzetsstrijders in de Parijse regio, gevolgd door hun executie op 21 februari 1944

De Rode Affiche: « Bevrijders? Bevrijding door het leger van de misdaad!». Léo Ferré schreef er een liedje over