Missionaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Damiaan met melaatsen op het eiland Molokai (ca. 1870)

Een missionaris is een geestelijke die naar andere volkeren trekt om die tot zijn godsdienst te bekeren (oude vorm) of om zich in te werken als gelovige in de plaatselijke cultuur en dit op een dienstbare wijze (moderne vorm). Missionaire religies zijn onder meer het christendom en de islam.

De woorden missionaris en missie zijn afgeleid van het Latijnse woord missio, dat uitzending betekent. De plek waar een of meer missionarissen of missiezusters zijn gestationeerd wordt een missiepost genoemd. De studie van de verkondiging van het christelijk geloof aan niet-christenen heet missiologie of missiewetenschap.

De term wordt veel gebruikt in het kader van de katholieke geloofsverkondiging, maar ook bij missionaire religies als de islam of het boeddhisme. In het protestantisme spreekt men in het Nederlands voornamelijk van zendelingen.

Er zijn talloze missionarissen geweest. Willibrord, Bonifatius en Lebuïnus zijn bekende missionarissen die betrokken waren bij de kerstening van het gebied van het latere Nederland. Servaas en Amandus waren belangrijke missionarissen in Vlaanderen. Deze vroege missionarissen worden ook wel geloofsverkondigers genoemd.

Zie de categorie Missionaries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.