Missionarissen van het Heilig Hart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tilburgs missionaris, omstreeks 1900. De foto is waarschijnlijk gemaakt door Hubertus van der Schoot, die veel Tilburgers portretteerde.

De Missionarissen van het Heilig Hart (Latijn: Missionarii Sacratissimi Cordis Iesu; afgekort: MSC) vormen een mannelijke congregatie binnen de Rooms-Katholieke Kerk die in 1869 door paus Pius IX erkend werd. Het internationaal centrum is gevestigd te Issoudun in Midden-Frankrijk, waar de orde in 1854 opgericht werd door de priester Jules Chevalier (1824-1907). De congregatie wordt soms, en uiteraard verkeerdelijk, verward met de Priesters van het Heilig Hart van Jezus (Congregatio Sacerdotum a Corde Iesu, S.C.I., ook wel gekend als "Dehonianen") en de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria (Congregatio Sacrorum Cordium, SS.CC., ook gekend als "Picpussen").

Anno 2012 was de congregatie werkzaam in 55 landen.[1]

Tot de MSC-groep, oftewel de Jules Chevalierfamilie, horen ook de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (de missionaris-zusters van het Heilig Hart) en geassocieerde leken.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België zijn er vestigingen in Asse-Walfergem, Borgerhout, Herent, Bree-Beek, Dinant en Beernem.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in Duitsland en Frankrijk religieuze eigendommen opgeëist werden door de staat, vluchtte de orde in 1880 naar Nederland. Daar werd in 1894 de Noordelijke MSC-provincie opgericht, die achtereenvolgens ontoereikend gehuisvest was in Haaren en in een Tilburgse wolfabriek aan De Veldhoven, het latere Wilhelminapark. In 1897 werd de Duitse provincie zelfstandig. In 1899 werd het missiehuis in Tilburg voltooid, dat tot in de 21e eeuw een bestuurscentrum van de orde was, aanvankelijk van de Noordelijke provincie. Toen in 1919 de Nederlandse provincie opgericht werd, fungeerde het klooster daarvoor als centrum.

Rooi harten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de rode harten op de pijen van deze orde ontleende de Tilburgse volksmond de bijnaam Rooi harten die zowel voor de orde als het klooster gebruikt wordt en door de orde zelf ook wel gehanteerd wordt.[2] Hieraan ontleent een Tilburgse buurt zijn naam, evenals een appartementencomplex dat sinds 2013 gevestigd is in het voormalige klooster dat in 2010 door de orde verkocht is.[2][3][4][5]

Bekende missionarissen van het Heilig Hart[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]